Λάμψη… αστέρων στην γιορτή των κορυφαίων της ΕΟΜοΠ

Ημερομηνία:  24 Ιανουαρίου 2018 Συγγραφέας: 
Κατηγορία:  Μοντέρνο Πένταθλο
Λάμψη… αστέρων στην γιορτή των κορυφαίων της ΕΟΜοΠ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βράβευση των κορυφαίων αθλητών του 2017, καθώς και η κοπή της πίτας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου. Το αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής γέμισε με αθλητές και φίλους των αθλημάτων που προάγει η ομοσπονδία και χειροκρότησαν τους πρωταγωνιστές της χρονιάς που πριν λίγες ημέρες τελείωσε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο ασημένιος Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, μέλη της ολομέλειας της ΕΟΕ, άνθρωποι του αθλητισμού και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.


Την εκδήλωση παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος Ζέτα Θεοδωρακοπούλου και έμεινε σε όλους χαραγμένο τα ενθαρρυντικά σχόλια προς την ομοσπονδία. Ο  Σπύρος Καπράλος που πρωτομπήκε στην ΕΟΕ από το Μοντέρνο Πένταθλο, τα κολακευτικά σχόλια του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού που εξήρε την προσπάθεια και την σκληρή και συστηματική δουλειά της ομοσπονδίας μας, χαρακτηρίζοντας την ΕΟΜοΠ παράδειγμα προς μίμηση, ενώ παραδέχτηκε ότι τα χρήματα που παίρνει η ομοσπονδία είναι λίγα για να λειτουργήσει σωστά η ανάπτυξη δύο Ολυμπιακών Αθλημάτων. Ακόμη κι ο Σπύρος Γιαννιώτης που έχει βραβευθεί άπειρες φορές ανέφερε τη συγκίνησή του, καθώς ήταν η πρώτη φορά που βραβεύτηκε από μία άλλη ομοσπονδία εκτός της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, ενώ τόνισε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της ΕΟΜοΠ για τους αθλητές που θέλουν να μάθουν τα μυστικά της κολύμβησης και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Από τη μεριά των αθλητών ο πρωταθλητής του Μοντέρνου Πεντάθλου και του Laser Run Αλέξανδρος Πανταζίδης ζήτησε την επαναφορά του συνόλου των εγκαταστάσεων στο Γουδή, στη χρήση των πενταθλητών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τάσος Πανταζίδης αναφέρθηκε στο 2017 και την πρωτοφανή ανάπτυξη που είχαν τα τρία αθλήματα που προάγει η ομοσπονδία.
Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου της ΕΟΜοΠ Τάσου Πανταζίδη:
«Το 2017 ήταν μια χρονιά γεμάτη δραστηριότητα και συγκινήσεις.

Η ΕΟΜοΠ είχε την χαρά και την ευθύνη να αναπτύξει τρία αθλήματα, δύο Ολυμπιακά και ένα μη. Να διοργανώσει αγώνες, να συγκροτήσει τμήματα υποδομών και εθνικές ομάδες, να καταρτίσει στελέχη και να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Ο απολογισμός μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Διοργανώσαμε περισσότερους από δέκα αγώνες Μοντέρνου Πεντάθλου. Για πρώτη φορά τρεις από αυτούς ήταν διεθνείς αγώνες Laser Run, με τον αγώνα της Ολυμπίας να κατακτά τον διεθνή θαυμασμό. Νέοι Σύλλογοι και πολλοί νέοι αθλητές, πλαισίωσαν τους παλιότερους και έμπειρους, μεγαλώνοντας το πανελλήνιο ενδιαφέρον για το άθλημα και τα αγωνίσματά του. Διοργανώσαμε σχολές κριτών, αποκτήσαμε Γραφείο στη Θεσσαλονίκη και αποκτήσαμε είκοσι σετ πιστολιών laser και ηλεκτρονικών στόχων.

Αναλάβαμε κατά τη χρονιά που πέρασε και την ανασυγκρότηση του Τριάθλου. Παραλάβαμε ένα άθλημα χωρίς Σωματεία, με αθλητές χωρίς δελτία. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθειά μας και τη στήριξε με την εγγραφή σωματείων, έκδοση δελτίων αθλητών και τη συνδιοργάνωση αγώνων σε περιοχές που ήταν στο παρελθόν αποκλεισμένες. Εγγράψαμε 26 Σωματεία, 370 αθλητές, διοργανώσαμε τρεις αγώνες πρωταθλήματος και συνδιοργανώσαμε 23 αγώνες κυπέλλου σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα η εικόνα είναι υγιής και ανοδική. Λειτουργούμε αποκλειστικά με βάση τον αθλητικό νόμο, ενώ είμαστε η πρώτη Ομοσπονδία που εκδώσαμε ήδη το νέο τύπο κάρτας υγείας που προβλέπει ο Νόμος 4479/2017 και πολλοί αθλητές μας είναι ήδη κάτοχοι θεωρημένης τέτοιας.

Παράλληλα με τα Ολυμπιακά μας αθλήματα, αναπτύξαμε και το ράγκμπυ λιγκ.  Διοργανώσαμε αναπτυξιακά πρωταθλήματα και κύπελλα, συγκροτήσαμε Εθνική Ομάδα που έπαιξε δύο παιχνίδια, ξεκινήσαμε ομάδες ανδρών, γυναικών και παιδιών, ενώ τρία από τα έντεκα σωματεία μας, έχουν αποκτήσει ήδη την ειδική αθλητική αναγνώριση. Συμμετείχαμε τέλος στην ίδρυση νέας παγκόσμιας συνομοσπονδίας του αθλήματος, της World Rugby League, με τρεις δικούς μας ανθρώπους τη Διοίκησή της.

Αυτή η συμμετοχή στα διεθνή fora είναι που δίνει νέες προοπτικές στην ανάπτυξή μας.

Η UIPM (η παγκόσμια ένωση μοντέρνου πεντάθλου) μας στηρίζει υλικοτεχνικά και θεσμικά με την ανάθεση σε μας διεθνών αγώνων, ενώ σε στενή συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, επεξεργαζόμαστε διεθνείς δράσεις που θα προβάλουν την Ελλάδα στο εξωτερικό και θα φέρουν πολλούς νέους επισκέπτες.

Με την ITU τη διεθνή ένωση τριάθλου, έχουμε ξεκινήσει διάλογο για την ένταξή μας σε αυτή, ενώ μπροστά μας είναι η πρόκληση των Μεσογειακών Αγώνων όπου διεκδικούμε τη συμμετοχή με έναν αθλητή.

Όσο για τη World Rugby League, κατοχυρώσαμε την ελληνική καταγωγή του αθλήματος από τον αρχαίο επίσκυρο που παιζόταν με εκπληκτικά όμοιο τρόπο με το ράγκμπυ λιγκ, ενώ παράλληλα διεκδικούμε τη διοργάνωση στην Ελλάδα του πρώτου παγκοσμίου κυπέλλου 9 παικτών.

Στο θεσμικό πεδίο, ανασυγκροτήσαμε τις δομές μας, εντάξαμε νέους τεχνικούς συμβούλους, ιδρύσαμε γραφεία στην Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο, ανανεώσαμε το δυναμικό των στελεχών μας, εκσυγχρονίσαμε το καταστατικό μας, θεσμοθετήσαμε την απλή αναλογική και τους θεσμούς διαφάνειας και ελέγχου στο εσωτερικό μας.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια μαζί με τους εργαζόμενους και τους τεχνικούς συμβούλους και προπονητές της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων – μελών μας, για να έρθει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού γνωρίζουν πως φτάνει κανείς ως εδώ. Τίποτα δεν είναι αυτόματο ή αυτονόητο. Ειδικά όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές.

Τα προβλήματα πάμπολλα. Τόσο θεσμικά, όσο και πρακτικά.

Για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις μας:

Το μοντέρνο Πένταθλο, έχει ανάγκη από ειδικούς χώρους για την ξιφασκία, τη σκοποβολή και την ιππασία. Ο χώρος που μας φιλοξενεί στο Γουδή, είναι σε κακή κατάσταση και ακόμα και αν είχαμε χρήματα να τον βελτιώσουμε, δεν θα μπορούσαμε καθώς εδώ και τρία χρόνια η ιδιοκτήτρια Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, «συζητάει» με ρυθμούς χελώνας με την ομοσπονδία για την μίσθωση, με τα προβλήματα να είναι καθημερινά και να αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία μας και στην προετοιμασία των αθλητών μας.

Όσο για τα οικονομικά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η ΓΓΑ διπλασίασε το ποσό της χρηματοδότησης του 2014. Παραμένουμε όμως η ομοσπονδία Ολυμπιακού αθλήματος με τη μικρότερη χρηματοδότηση. Με δύο Ολυμπιακά αθλήματα και ένα τρίτο ομαδικό, παίρνουμε το 1/7 των χρημάτων που παίρνει ομοσπονδία που διοργανώνει μόνο δύο αγώνες το χρόνο. Αν η Πολιτεία θέλει μετάλλια σε διεθνείς αγώνες ή αν σκοπεύει να μας χρηματοδοτήσει με βάση τις διεθνείς μας επιδόσεις, αυτές δεν έρχονται χωρίς χρήματα. Άλλωστε όλοι γνωρίζετε πως όταν η ΕΟΜοΠ λάμβανε εξαψήφιο ποσό χρηματοδότησης, έστελνε και αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παγκόσμια κύπελλα, με αξιόλογες μάλιστα επιδόσεις.

Η αναφορά μου αυτή δεν είναι αντιπαραθετική προς τις άλλες Ομοσπονδίες. Δείχνει όμως πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της αντιμετώπισής μας.

Τέλος, σε ότι αφορά τα θεσμικά, δυστυχώς διαπιστώνουμε πως η τυπική και νομότυπη λειτουργία μας, τα χρήματα –της Πολιτείας- που ξοδεύουμε ώστε ανάπτυξη, προπονητική, εγκαταστάσεις, λογιστήριο να λειτουργούν όπως προβλέπει ο νόμος, δεν μας προστατεύει από αυθαίρετους που εκμεταλλεύονται την αδυναμία του Κράτους να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του και τους νόμους που το ίδιο θεσπίζει. Αλλιώς πώς να ερμηνεύσουμε το ότι στα δύο από τα τρία αθλήματά μας λειτουργούν ψευδεπίγραφα παραπρωταθλήματα, ψευτο-εθνικές ομάδες και αγώνες που παραπλανούν το κοινό που νομίζει πως πρόκειται για νόμιμη δραστηριότητα; Αστυνομία, Δικαστές, Περιφέρεις, Δήμοι και Δημοτικές επιχειρήσεις, στηρίζουν ή ανέχονται την παράνομη δραστηριότητα, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την Ομοσπονδία και τους λειτουργούς της, αλλά και την ίδια την κεντρική Κρατική Διοίκηση. Δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: γιατί να ξοδεύουμε χρήματα για νομικές κινήσεις, αντί να τα επενδύουμε όλα στην ανάπτυξη;

Βέβαια, για να μην αδικήσουμε κανέναν, τα περισσότερα προβλήματα βασίζονται σε παραλήψεις και «παραθυράκια» που χτίζονται εδώ και περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, με σκοπό την εξάρτηση από δικηγόρους ή από πολιτικά γραφεία.

Εμείς όμως θέλουμε να μείνουμε μακριά από όλα αυτά. Θέλουμε να αναπτύξουμε τα αθλήματά μας ακολουθώντας τους νόμους και τις αποφάσεις της Πολιτείας, προς όφελος των αθλούμενων και της διεθνούς εικόνας της χώρας, με τη θεσμική στήριξη του Κράτους ως αρωγή σε αυτή μας την αποστολή.

 


Καθημερινά χτίζουμε το παρόν και το μέλλον των αθλημάτων μας. Τιμούμε όσους έχουν προσφέρει και στηρίζουμε τους αθλητές του σήμερα, προετοιμάζοντας τα στελέχη του αύριο.

Το αύριο μας προκαλεί και εμείς αποδεχόμαστε αυτή την πρόκληση με ενθουσιασμό».

 


Οι Βραβευόμενοι

 


Η ελληνική ομοσπονδία βράβευσε τον Γιώργο Αλικάκο για την συνεισφορά του στο Μοντέρνο Πένταθλο, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό για τη διαχρονική του στήριξη στις Ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων και την προσήλωσή του στην αναβάθμιση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων και του αντιντόπινγκ., καθώς και τον Σπύρο Γιαννιώτη για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό και για το παράδειγμα αθλητικού πνεύματος που μεταφέρει στους νέους αθλητές και αθλήτριες.

 


Επίσης βραβεύτηκαν οι:

Tatiana Ardabyeva (Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μοντέρνου Πεντάθλου)

Καλογερόπουλος Δημήτρης (Για τη σχεδίαση του σήματος της WRL)

Χρυσανθακόπουλος Αντώνης (Για τη σημαντική συμβολή του στην επιτυχία των αγώνων Laser Run στην Ελλάδα)

Μπακατσέλος Γιάννης (Για τη σημαντική συμβολή του στη λειτουργία των Σωματείων της ΕΟΜοΠ και τη στήριξη στην ανάπτυξη των αθλημάτων μας)

Παυλίδης Γιώργος (Για τη συνολική προσφορά του στο άθλημα του Μοντέρνου Πεντάθλου)

Παπαγεωργίου Μαρίνα (Για την συνολική προσφορά της στην ανάπτυξη του μοντέρνου πεντάθλου)

Anfissa Kasyanova (Για τη σημαντική συμβολή του στην επιτυχία των αγώνων Laser Run στην Ελλάδα)

Κρομμύδας Βασίλης (Για τη συνολική προσφορά του στο άθλημα του τριάθλου)

Μάθιου Άσχιλλ (Για τη συνολική του προσφορά στα αθλήματα της ΕΟΜοΠ)

Γκαβέρα Νίκη (Για τη συνολική προσφορά της στον αθλητισμό)

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος (Για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη των αθλημάτων της ΕΟΜοΠ)

Γαρέφης Χρήστος (Για την επιτυχημένη διεθνή παρουσία του στο άθλημα του Τριάθλου)

Ζεμαδάνης Κωνσταντίνος (Για την επιτυχημένη διεθνή παρουσία του στο άθλημα του Τριάθλου)

Μάνια Μπίκοφ (Για την προσφορά της στον άνθρωπο και στον αθλητισμό)

Παγκοζίδης Δημήτριος (Κορυφαίος αθλητής ράγκμπυ λιγκ κατά τα έτη 2016 και 2017)

Καρεφίλης Παναγιώτης (Για την εξαίρετη απόδοσή του ως αθλητή ράγκμπυ λιγκ και αρχηγού της Εθνικής Ομάδας κατά τα έτη 2016 και 2017)

Γυναικεία Ομάδα ράγκμπυ Λιγκ (Πυρρίχιος Ασπροπύργου)

Παιδική Ομάδα ράγκμπυ Λιγκ  (ΑΕΚ Κοκκινιάς)

Για το αθλητικό πνεύμα που επιδεικνύουν στα γήπεδα και τη στήριξή τους προς την Ομοσπονδία και τα αθλήματα του ράγκμπυ λιγκ και του ράγκμπυ παραλίας κατά τα έτη 2016 και 2017 (Α.Ο.Καβάλα)

Διεθνείς διαιτητές Ράγκμπυ Λιγκ (Βασίλης Τσαγκάνης, Μανώλης Μερεμέτης)

Εθνική Ομάδα Ράγκμπυ Λιγκ (Μάθιου Άσχιλλ,  Διαμαντίδης Βασίλης, Ψαράκης Ανδρέας, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Παγάνογλου Γιάννης, Καλογερόπουλος Δημήτρης, Hλίας Κωνσταντίνος, Ρούσσος Κώστας, Καρεφίλης Παναγιώτης, Ασλάνογλου Γιώργος, Παπαδόπουλος Στάθης, Λειβαθινός Νίκος, Μπασάκος Γιώργος,

Κεσκίνης Νίκος, Ρέρρης Κώστας, Γιαννημάρας Γιάννης, Ματζάνας Σπύρος, Χερουβής Κυριάκος, Γάτος Ηλίας,Γκούμας Αλέξανδρος, Δοκουσλής Βασίλης, Κεσίδης Αλέκος, Κουλούβαρδης Βαγγέλης, Κωνσταντινίδης Θοδωρής, Παγκοζίδης Δημήτρης, Σπετσιώτης Κυριάκος, Στεφανίδης Κώστας, Γιάννης Ζάχος.

 

 

 

Κορυφαίοι 2017

 


Πρωταθλητής Μοντέρνου Πεντάθλου 2017 (Πανταζίδης Αλέξανδρος)

Πρωταθλήτρια Μοντέρνου Πεντάθλου 2017 (Τσολάκη Κωνσταντίνα)

Πρωταθλητής Laser Run Ανδρών 2017 (Πανταζίδης Αλέξανδρος)

Πρωταθλήτρια Laser Run Γυναικών Κ 17   2017 ( Κουγιούφα Ναταλία)

Πρωταθλητής Μ.Π. Νέων Ανδρών 2017  (Δημητρόπουλος Γεράσιμος)

Πρωταθλήτρια Μ.Π. Νέων Γυναικών 2017 (Τσολάκη Κωνσταντίνα)

Πρωταθλητής Μ.Π. Εφήβων 2017 (Δημητρόπουλος Γεράσιμος)

Πρωταθλήτρια Μ.Π. Νεανίδων 2017 (Τσολάκη Κωνσταντίνα)

Πρωταθλητής Μοντέρνου Πεντάθλου Παίδων 2017 (Χασιάκος Χρήστος)

Πρωταθλήτρια Μοντέρνου Πεντάθλου Κορασίδων 2017 (Παπαδοπούλου Κατερίνα)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ LASER RUN ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Κ19 (Κανιούρης Νικόλαος)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ LASER RUN  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Κ15 (Μαΐνα Θεοχάρης)

Πρωταθλητής τριάθλου ανδρών 2017 (Φέλιπς Νίκο)

Πρωταθλήτρια τριάθλου γυναικών 2017 (Μπουλμέτη Ευγενία)

Πρωταθλητής τριάθλου νέων ανδρών Κ19  2017 (Μπελεγρίνος Νικόλαος)

Πρωταθλητής τριάθλου νέων ανδρών Κ23  2017 (Καραθανάσης Σπύρος)

Πρωταθλητής τριάθλου Εφήβων 2017 (Πονηρέας Νικόλαος)

Πρωταθλήτρια τριάθλου ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2017 (Κεραμιδά Τζιλιαν – Αργυρώ)

Πρωταθλητής τριάθλου ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κεραμιδάς Νικόλαος)

Πρωταθλητής τριάθλου ΠΑΙΔΩΝ Β΄ (Ζώτος Σωκράτης)

Πρωταθλητής τριάθλου ΠΑΙΔΩΝ Α ‘ (Μπιτάδος Παναγιώτης)

Πρωταθλητής τριάθλου ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α΄ (Σκλαβούνου Νίκη)

Πρωταθλητής τριάθλου ΑΝΔΡΩΝ 40+ (Βιζυράκης Μανούσος)

Πρωταθλήτρια τριάθλου γυναικών 40+ (Συντζανάκη Νάντια)

Πρωταθλητής Διάθλου  2017 ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κεραμιδάς Νικόλαος)

Πρωταθλητής Διάθλου Τριάθλου 2017 ΠΑΙΔΩΝ Β΄ (Κουτσόπουλος Κωνσταντίνος)

Πρωταθλητής Διάθλου Τριάθλου 2017 ΠΑΙΔΩΝ Α ΄ (Αγγέλακος Πύρρος)

Πρωταθλητής Διάθλου Τριάθλου 2017 ΕΦΗΒΩΝ (Κυλικας Ηλίας)

Πρωταθλητής Διάθλου Τριάθλου 2017 Ν.ΑΝΔΡΩΝ (Κυλικας Αγγελος)

Πρωταθλήτρια Διάθλου  2017 ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κορακα Ολια)

Πρωταθλήτρια Διάθλου  2017 ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β΄ (Κορακα Δέσποινα)

Πρωταθλήτρια Διάθλου  2017 ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α΄ (Σκλαβούνου Νίκη)

Πρωταθλήτρια Διάθλου Τριάθλου 2017 ΝΕΑΝΙΔΩΝ (Φραγκιουδάκη Ουρανία)

πηγή ΕΟΜοΠ

Social Media

 Facebook

 Twitter

 Youtube

 Instagram

Web Stories

Ηλεκτρονικό περιοδικό για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλητισμού. Μια ευρεία πλατφόρμα επικοινωνίας αθλητών, ομοσπονδιών και εραστών του ερασιτεχνικού αθλητισμού και όχι μόνο.

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree