Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τις κορυφαίες χρονιές της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Ημερομηνία:  31 Δεκεμβρίου 2017 Συγγραφέας: 
Κατηγορία:  Πινγκ Πονγκ
Από τις κορυφαίες χρονιές της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Το 2017 εξελίχτηκε σε μία από τις καλύτερες, τις πιο λαμπρές χρονιές στην ιστορία της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης! Επιφύλαξε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο αγωνιστικό πεδίο, στιγμές σπουδαίες, που επιβεβαίωσαν τη σημερινή δυναμική και τόνωσαν την προοπτική για το μέλλον.

Όταν μάλιστα, το άθλημα πορεύεται με πενιχρά οικονομικά μέσα, τότε οι πρωτοφανείς επιτυχίες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και αξία. Αποτελούν άθλο, συνιστούν επίτευγμα από τους αθλητές, τους προπονητές, την ομοσπονδία, τους γονείς και όλους όσοι μοχθούν καθημερινά για να σταθεί η επιτραπέζια αντισφαίριση όρθια και να έχει πάντα φιλοδοξίες.


Στο έτος που φεύγει, ο Γιάννης Σγουρόπουλος στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων! Ήταν το πρώτο χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο για την Ελλάδα στο απλό οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας, ήταν διάκριση πέρα από κάθε προσδοκία. Ο χαρισματικός 17χρονος άσος κατέκτησε αργότερα το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 της ίδιας κατηγορίας και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων του 2018. Ανέβηκε στις τοπ θέσεις των ranking list, συμπεριλήφθηκε στους τρεις υποψήφιους για το βραβείο Breakthrough της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.) και αναμφίβολα ήταν το κεντρικό πρόσωπο της χρονιάς.
Η πρόοδος στις μικρές ηλικίες πιστοποιήθηκε και από άλλες διοργανώσεις. Η Μαλαματένια Παπαδημητρίου, η Χρυσή Φωτιάδου και η Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου κατέκτησαν μετάλλια σε όπεν του World JuniorCircuit. Η εθνική παίδων (Γιάννης Δαμιανής, Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης, Νίκος Κορδαλής) ανέβηκε στην 1η κατηγορία της Ευρώπης. Οι παμπαίδες Αλέξανδρος Μαδέσης, Κίμων Μήτκας και η παγκορασίδα Δήμητρα Πετσίβα προσκλήθηκαν και πήραν μέρος σε προπονητικό καμπ επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος.

Φυσικά η Ελλάδα είχε και φέτος τις διακρίσεις της στις μεγάλες ηλικίες. Ο Παναγιώτης Γκιώνης κατέκτησε το τρόπαιο στο απλό ανδρών του κροατικού όπεν και ήταν η πρώτη φορά που το κατάφερε σε World Tour. Η εθνική ανδρών αναδείχτηκε με εντυπωσιακό τρόπο νικήτρια στον προκριματικό της όμιλο και μετά, στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κατέλαβε την 8η θέση.
Στο εσωτερικό ο Ολυμπιακός στους άνδρες και ο Δ.Α.Ο. Ταύρου στις γυναίκες διατήρησαν τα πρωτεία στην Α1 εθνική κατηγορία. Ο Τάσος Ρηνιώτης και η Χριστίνα Φίλη πήραν τον πανελλήνιο τίτλο στο απλό ανδρών και γυναικών αντίστοιχα.  

Ας δούμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα γεγονότα μέσα στο 2017:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:
Η χρονιά ανοίγει με τον καλό οιωνό των διεθνών επιτυχιών σε μικρές ηλικίες. Στο τριήμερο 6 με 8 Ιανουαρίου διεξάγεται στη Βουδαπέστη το ουγγρικό όπεν mini cadet και η Ελλάδα κατακτά δύο μετάλλια. Η Χρυσή Φωτιάδου από τη Φλώρινα έρχεται 3η στο απλό για κορίτσια έως 13 ετών. Η ίδια αθλήτρια και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου ανεβαίνουν στο 3ο σκαλί του βάθρου στο ομαδικό κοριτσιών. Ο Σωκράτης-Βησσαρίων Γιαννούτσος επίσης, αναδεικνύεται νικητής στους αγώνες «παρηγοριάς» U13. Τα παιδιά έχουν στην τεχνική καθοδήγηση τον προπονητή του Ολυμπιακού Γιώργο Χριστοφοράκη και τον Ρουμάνο προπονητή του Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες Φλώρινας Λίβιου Πρεντόακα.
Από τις 17 μέχρι τις 21 του μήνα ξαναβρίσκονται Έλληνες αθλητές στη Βουδαπέστη, αυτή τη φορά για το ουγγρικό World Tour. Ο Γκιώνης αποκλείεται στον 1ο γύρο από τον εξαιρετικό Κινέζο Γιαν Αν με 4-0 σετ. Στην ελληνική αποστολή βρίσκονται ακόμα οι Γιάννης Σγουρόπουλος, Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη, Φιλαρέτη Εξάρχου, Γεωργία Ζαβιτσάνου και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.
Στις 24 του μήνα η εθνική ομάδα των ανδρών εξασφαλίζει θριαμβευτικά την πρόκριση στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού με πρωτιά στο 7ο γκρουπ. Στον τελευταίο αγώνα της επιβάλλεται με 3-0 στην κατάμεστη ομοσπονδιακή αίθουσα του Σ.Ε.Φ. της «χάλκινης» πρωταθλήτριας κόσμου Αγγλίας. Ο Βατσακλής παρατάσσει τους Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου και Γιάννη Σγουρόπουλο. Ο τελευταίος γνωρίζει την αποθέωση στην πρώτη του εμφάνιση σε εντός έδρας ματς με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:
Από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου διεξάγεται στο Σότσι της Ρωσίας το 1ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 21 και η Ελλάδα είναι παρούσα μ’ έναν αθλητή και μία αθλήτρια. Ο έφηβος Γιάννης Σγουρόπουλος είναι από την αρχή στις προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.), ενώ η νεάνιδα Ιωάννα Γερασιμάτου ζει την πολύτιμη εμπειρία έπειτα από ακυρώσεις συμμετοχής άλλων αθλητριών. Με δύο νίκες και μία ήττα ο Σγουρόπουλος περνά ως 2ος από το προκριματικό γκρουπ, αργότερα επικρατεί και στον νοκ άουτ προκριματικό και τελικά αποκλείεται στις θέσεις 9-16. Εκεί χάνει δύσκολα με 4-2 σετ από τον Γερμανό Κίλιαν Ορτ. Ίδιο πλασάρισμα σημειώνει και στο διπλό με συμπαίκτη τον Ρουμάνο Ράρες Σίπος. Υπεύθυνος προπονητής στην ελληνική αποστολή είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.

Στο τριήμερο 3-5 Φεβρουαρίου λαμβάνει χώρα στην Αντίμπ της Γαλλίας το Ευρωπαϊκό Τοπ 16 ανδρών-γυναικών. Ο Παναγιώτης Γκιώνης μετέχει για 4η χρονιά στη σειρά, αλλά δεν πετυχαίνει κάτι ουσιαστικό. Μένει στην 3η θέση του 3ου γκρουπ με μία νίκη και δύο ήττες και αποκλείεται από την 8άδα της διοργάνωσης. Χάνει με 3-2 σετ από τον Αυστριακό Στέφαν Φέγκερλ, με 3-0 από τον Γερμανό Τίμο Μπολ και νικά τον Σουηδό Ματίας Κάρλσον με 3-0.
Στις 6 του μήνα ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης εκλέγεται γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη διοίκηση Σπύρου Καπράλου. Λαμβάνει 14 ψήφους σε σύνολο 14 ψηφισάντων. Μετά από μήνες η διαδικασία θ’ ακυρωθεί, όμως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί μία ακόμα μεγάλη τιμή στη σημαντική διαδρομή του πολύπειρου παράγοντα στα κοινά του αθλητισμού.

Με οκτώ παιδιά κάνει η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στην Τσεχία την πρώτη συμμετοχή της για το 2017 σε τουρνουά του World Junior Circuit (8-12 Φεβρουαρίου). Οι νεάνιδες Έλλη Φίσερ/Ιωάννα Γερασιμάτου πλασάρονται στις θέσεις 5-8 του διπλού. Οι κορασίδες Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου/Μαλαματένια Παπαδημητρίου μπαίνουν αντίστοιχα στις θέσεις 9-16 του διπλού. Στο απλό η Γερασιμάτου προχωρά στις «32» και η Έλλη Φίσερ με τον έφηβο Κώστα Στάμου στους «64». Στο όπεν του Χοντονίν παίρνουν μέρος επίσης οι νέοι Δημήτρης Στάμου, Αλέξης Κουλουριώτης και η νεάνιδα Αγγελίνα Δεβελέκου. Στην τεχνική καθοδήγηση είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Χριστοφοράκης.
Στις 19 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας. Ο Παναθηναϊκός κατακτά εύκολα τον τίτλο και επιστρέφει άμεσα στην Α1. Την ομάδα αποτελούν οι Κώστας Λαγογιάννης,  Λευτέρης Μάκρας, Άνθιμος Τσεντεκίδης και Νίκος Ζέρβας. Στα μπαράζ πηγαίνουν ο Άρης Νικαίας και η Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας με τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα.

ΜΑΡΤΙΟΣ:
Στις 4 και 5 Μαρτίου αναδεικνύονται στο Σ.Ε.Φ. οι πρωταθλητές Ελλάδας στις μεγάλες κατηγορίες. Στο απλό ανδρών φτάνει στον τίτλο για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Τάσος Ρηνιώτης. Ο 34χρονος πρωταθλητής σπάει παράδοση 15 ετών, που ήθελε μόνο τον Γιάννη Βλοτινό και τον Κώστα Παπαγεωργίου να παίρνουν την πανελλήνια πρωτιά! Στον τελικό νικά με 4-2 σετ τον Γιάννη Σγουρόπουλο, ο οποίος στα ημιτελικά αποκλείει τον Παπαγεωργίου, που ήταν επί μία επταετία στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο απλό γυναικών πρωταγωνιστεί η Χριστίνα Φίλη. Στα 38 χρόνια της χρόνια κατακτά το 8ο τρόπαιο στο αγώνισμα. Στον τελικό υποτάσσει με 4-0 σετ την Κατερίνα Τόλιου. Πρωταθλήτρια βγαίνει και στο διπλό γυναικών και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με συμπαίκτρια τη Γεωργία Ζαβιτσάνου. Στο διπλό ανδρών κρατούν επίσης τα πρωτεία από πέρσι τα αδέρφια Γιώργος και Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος. Τη διοργάνωση τιμά με την παρουσία του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
Με ήττα 3-0 από την Ολλανδία η εθνική γυναικών ολοκληρώνει στην πόλη Σιένταμ τους αγώνες της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού 2017. Μένει χωρίς νίκη στην τελευταία θέση του γκρουπ και πηγαίνει στη 2η κατηγορία (Challenge Division) της τελικής φάσης. Στο ακροτελεύτιο ματς ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος παρατάσσει τις Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Γεωργία Ζαβιτσάνου.

Στο διάστημα 8 με 12 Μαρτίου το Λινιάνο της Ιταλίας φιλοξενεί το καθιερωμένο όπεν νέων. Αγωνίζονται οι έφηβοι Νίκος Βλαχάκης, Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, Ανδρέας Μίντσης, οι παίδες Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης, Γεράσιμος Πετρής και οι κορασίδες Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου. Ο Πετρής, ο Χατζηλυγερούδης και η Παπαδημητρίου πλασάρονται στις θέσεις 17-32 του απλού, η Γραμματοπούλου προχωρά στον 1ο γύρο. Τους νέους κοουτσάρει ο Ανέστης Καριοφυλλίδης, τους παίδες ο Ανδρέας Τσεγγενές και τις κορασίδες ο Γιάννης Κορδούτης.

Από τις 15 έως τις 19 του μήνα διεξάγεται στο Μινσκ το World Tour της Λευκορωσίας. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα επιστρέφει στα επαμειβόμενα όπεν έπειτα από 14 μήνες και τα πάει καλά. Προχωρά με δύο νίκες στις θέσεις 9-16 του απλού κι εκεί κάμπτεται δύσκολα με 4-3 σετ από τον πολιτογραφημένο πολωνό Βανγκ Ζενγκ Γι.

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. στους άνδρες και ο Δ.Α.Ο. Ταύρου στις γυναίκες κρατούν τα σκήπτρα στα πρωταθλήματα της Α1 κατηγορίας, τα οποία τελειώνουν στις 19 Μαρτίου στο Σ.Ε.Φ. Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Χριστοφοράκη φτάνει αήττητος στον τίτλο και αφήνει στη 2η θέση τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και στην 3η τον Α.Ο. Πεύκης. Στηρίζεται στους Κώστα Παπαγεωργίου, Τάσο Ρηνιώτη, Γιάννη Σγουρόπουλο και Γιώργο Σταματούρο. Με το απόλυτο των επιτυχιών πρωτεύει και ο Δ.Α.Ο. Ταύρου του Αλέξη Αρσενιάδη. Βασίζεται στις Κατερίνα Τόλιου, Χριστίνα Φίλη, Μόνικα Μόλναρ και Φιλαρέτη Εξάρχου. Τη 2η θέση παίρνει ο Ολυμπιακός και την 3η οι Σάρισες Φλώρινας.

Την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών. Την πρωτιά και την απευθείας άνοδο στην κορυφαία κατηγορία κατακτά ο ΑΛΦΑ Καλλιθέας κι έχει στη σύνθεσή του τις Αρχοντούλα Βολακάκη, Παναγιώτα Ανδριανού, Παρασκευή Παρίδη και για λίγο χρονικό διάστημα την Αγγελίνα Παπαδάκη. Η Αθηνά Μαγκουφάνας έρχεται 2η και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3ος.

Πρωί Κυριακής 19 Μαρτίου και η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση υφίσταται σοκ από τον θάνατο του Νίκου Κωστόπουλου. Ο παλιός πρωταθλητής Ελλάδας και επί σειρά ετών προπονητής της εθνικής ομάδας ανδρών φεύγει πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών έπειτα από σύντομη και άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Αφήνει μεγάλο κενό στον χώρο, αλλά και σημαντικό έργο ως παρακαταθήκη. Οι άνθρωποι του αθλήματος τον αποχαιρετούν με οδύνη μία μέρα μετά από το Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:
Στο πρώτο διήμερο του Απριλίου γίνονται στο φαληρικό στάδιο τα μπαράζ για την Α1 και Α2 κατηγορία, όπως και για τη Β’ εθνική. Στους άνδρες ανεβαίνει στην Α1 ο Άρης Νικαίας και εξασφαλίζει την παραμονή ο Ο.Α. Χανίων. Στην αντίστοιχη διαδικασία των γυναικών παίρνουν τις δύο πρώτες θέσεις οι ομάδες που προέρχονταν από την Α1, δηλαδή ο Α.Ο. Ταταύλα και ο Φοίνικας Αγίας Σοφίας Πειραιά. Από τα μπαράζ της Β’ Εθνικής πανηγυρίζουν την προαγωγή στην Α2 ο Γ.Α.Σ. Ελευσίς και η Α.Ε.Κ. στους άνδρες, ο Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας και ο Α.Ο. Καρέα στις γυναίκες.

Το τριήμερο 8 με 10 Απριλίου η Καβάλα φιλοξενεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων-νεανίδων. Στα αγόρια ο Ολυμπιακός σηκώνει και τα δύο κύπελλα στο ομαδικό. Στους νέους κυριαρχεί για δεύτερη χρονιά στη σειρά και στον τελικό νικά το Πέρα Αθηνών με 3-1. Βασίζεται στους Γιάννη Σγουρόπουλο, Γιώργο Σταματούρο, Μιχάλη Χατζάκη κι έχει ακόμα στη σύνθεση τους Νίκο Γενεράλη, Σταύρο Γεωργόπουλο και Θάνο Κιοσέογλου. Στις νεάνιδες ξαναπαίρνει τον τίτλο ύστερα από 16 χρόνια και στον τελικό επιβάλλεται του Π.ΚΔ. Ταύρου με 3-0. Στο ρόστερ έχει τις Ελισάβετ Τέρπου, Γεωργία Χατζάκη, Ελένη Σοφρά, Ευαγγελία Οικονόμου. Προπονητής και στις δύο ομάδες ο Γιώργος Χριστοφοράκης.
Η δράση στο κλειστό γυμναστήριο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» κλείνει με τα ατομικά αγωνίσματα κι εκεί είναι κεντρικά πρόσωπα ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Έλλη Φίσερ. Ο 17χρονος αθλητής διατηρεί τα σκήπτρα στο απλό νέων επικρατώντας στον τελικό του Γιώργου Σταματούρου με 4-2 σετ. Με τον εν λόγω συμπαίκτη του αναδεικνύεται νικητής και στο διπλό. Η 16άχρονη αθλήτρια του Α.Ο. Άρης 2006 ανεβαίνει πρώτη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο απλό νεανίδων και παίρνει το χρυσό και στο διπλό με την Ιωάννα Γερασιμάτου. Την τελευταία τη νικά στον τελικό του απλού με 4-2 σετ.

Στις 15 του μήνα ολοκληρώνεται στο Κίρσμπεργκ το καθιερωμένο ανοιχτό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών του Λουξεμβούργου. Η Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα καταλαμβάνει την 38η θέση, η Γεωργία Ζαβιτσάνου την 52η, η Κωνσταντίνα Παρίδη την 53η και ο Γιώργος Σταματούρος την 65η.

Από τις 19 έως τις 23 Απριλίου γίνεται στο επαρχιακό Σπα το όπεν νέων του Βελγίου. Η Έλλη Φίσερ πλασάρεται στην πρώτη 16άδα του απλού νεανίδων και μαζί με την Ιωάννα Γερασιμάτου φτάνουν στα προημιτελικά του διπλού νεανίδων. Επίσης στην 8άδα του διπλού νεανίδων μπαίνει η Ελισάβετ Τέρπου με συμπαίκτρια την Πέτριτς από το Μαυροβούνιο. Οδηγίες δίνει ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.
Την ίδια εβδομάδα ζουν σημαντική και ξεχωριστή εμπειρία τρεις επίλεκτοι αθλητές της παμπαιδικής κατηγορίας. Ο Αλέξανδρος Μαδέσης, ο Κίμων Μήτκας και η Δήμητρα Πετσίβα προσκαλούνται και συμμετέχουν στο προπονητικό καμπ επιλογών για παιδιά κάτω των 12 ετών στο Λουξεμβούργο. Μαζί με άλλους ταλαντούχους αθλητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης γυμνάζονται υπό την επίβλεψη καταξιωμένων προπονητών. Η συγκέντρωση προετοιμασίας τιτλοφορείται Selection Hopes και εντάσσεται στο αναπτυξιακό Eurotalents Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.), στο οποίο συνδράμει απόλυτα η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κίνα. Τα παιδιά συνοδεύει στο Λουξεμβούργο ο αθλητής του Α.Ο. Πεύκης Γιώργος Παντερής, ο οποίος διαθέτει δίπλωμα προπονητή Γ’ κατηγορίας.

Από τις 21 έως τις 23 του μήνα η Χίος οργανώνει την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων-κορασίδων. Στο πρώτο κομμάτι αναδεικνύονται πρωταθλητές Ελλάδας του ομαδικού η Ε.Α. Βόχας στα αγόρια και ο Γ.Α.Ο. Πειραιά στα κορίτσια. Το σωματείο της Κορινθίας νικά στον τελικό τους Αετούς Πόλης με 3-1 και φτάνει στον πρώτο πανελλήνιο τίτλο της ιστορίας του. Ο προπονητής Αντώνης Πέρρας στηρίζεται στους Γεράσιμο Πετρή, Νίκο Κορδαλή, Παντελεήμονα Τριανταφυλλίδη και Δημήτρη Σιδηρόπουλο. Ο σύλλογος του Πειραιά δίνει ιδανική συνέχεια στην πανελλήνια πρωτιά του 2016  στο ομαδικό παγκορασίδων. Αγωνίζεται με τις Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου, Θεοδώρα Βασιλειάδου και Μαρία Αλεξανδροπούλου. Στον τελικό ξεπερνά τους Φοίνικες Πάτρας με 3-0. Στην τεχνική καθοδήγηση των κοριτσιών είναι ο Γιάννης Κορδούτης και ο Γιώργος Χριστοφοράκης.
Στα ατομικά αγωνίσματα πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Δαμιανής και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου, καθώς παίρνουν τον τίτλο στο απλό, αλλά και στο διπλό. Στο διπλό παίδων ο Δαμιανής συνεργάζεται με τον Γεράσιμο Χατζηλυγερούδη. Στον τελικό του απλού λυγίζει τον Αλκιβιάδη Σταματούρο με 3-1 σετ. Στο διπλό κορασίδων η Παπαδημητρίου έχει συμπαίκτρια την Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου. Την τελευταία την κάμπτει στον τελικό του απλού με 3-1 σετ.
Στο «Φιλίππειο» κλειστό γυμναστήριο Βέροιας διεξάγεται στις 25 και 26 Απριλίου το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ.. Στους μαθητές κατακτά το χρυσό μετάλλιο ο Ιάσονας-Φίλιππος Κορδούτης από το 2ο Γ.Ε.Λ. Βούλας και στις μαθήτριες η Γεωργία Χατζάκη από το Παπαχαραλάμπειο.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης προσκαλείται στο 4ο Legends Tour στη Μετς της Γαλλίας και βιώνει ωραία εμπειρία δίπλα σε πολύ σπουδαία ονόματα του χώρου από το κοντινό παρελθόν. Στο event με τον χαρακτήρα σόου, που γίνεται στις 28 του μήνα, κάνει μια νίκη επί του Γάλλου Κριστόφ Λεγκού με 3-1 σετ και αποκλείεται στην 4άδα από τον Γερμανό πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή και πρωταθλητή Ευρώπης Γιοργκ Ρόσκοπφ με 3-2.

ΜΑΪΟΣ:
Ο μήνας μπαίνει με δύο 13χρονα ταλαντούχα κορίτσια ν’ ανεβαίνουν στο σκαλί του βάθρου σ’ ένα ακόμα διεθνές τουρνουά! Στο καθιερωμένο όπεν μικρών ηλικιών του Ζάγκρεμπ η Μαλαματένια Παπαδημητρίου παίρνει την 1η θέση στο απλό αθλητριών έως 14 ετών και η Χρυσή Φωτιάδου την 3η στην ίδια κατηγορία. Μαζί οι δύο αθλήτριες κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο και στο ομαδικό κορασίδων U14. Στην τεχνική καθοδήγηση είναι η Λάουρα Νικουλάε και ο Λίβιου Πρεντόακα.
Στις 6 Μαΐου, επίσης στην κροατική πρωτεύουσα, ο Παναγιώτης Γκιώνης προσθέτει μία ακόμα μεγάλη διάκριση στην καριέρα του. Με εξαιρετικές εμφανίσεις και περίσσιο πάθος παίρνει την πρωτιά στο απλό ανδρών του World Tour της Κροατίας. Αρχίζει την πορεία του από ταμπλό των «64» και στον τελικό λυγίζει τον Γάλλο Τριστάν Φλορέ με 4-2 σετ. Είναι το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο απλό ανδρών ενός επαμειβόμενου όπεν της I.T.T.F.. Σ’ ένα ακόμα μεγάλο event βαδίζει στα χνάρια του Καλλίνικου Κρεάνγκα, ο οποίος έχει στο παλμαρέ του τρεις πρωτιές στο απλό σε World Tour. Ο Γκιώνης έχει στο πλευρό του στο Ζάγκρεμπ τον Κώστα Βατσακλή.  

Με τον μεγάλο τελικό στην Πάτρα ολοκληρώνεται πανηγυρικά μία ακόμα αγωνιστική χρονιά στα αναπτυξιακά τουρνουά της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Παίρνουν μέρος οι καλύτεροι αθλητές έξι κατηγοριών με βάση τις ειδικές βαθμολογίες (μέχρι 16 σε κάθε μία) και τα χρυσά μετάλλια κατακτούν ο Γιάννης Σγουρόπουλος στους νέους, η Ελισάβετ Τέρπου στις νεάνιδες, ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης στους παίδες, η Μαλαματένια Παπαδημητρίου στις κορασίδες, ο Αλέξανδρος Μαδέσης στους παμπαίδες και η Φωτείνη Τράκα στις παγκορασίδες.
Στις 13 και 14 του μήνα γίνονται οι αγώνες του Τοπικού Κυπέλλου για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017. Στην Αττική κυριαρχούν ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. στους άνδρες και ο Δ.Α.Ο. Ταύρου στις γυναίκες. Κυπελλούχος Βόρειας Ελλάδας ανδρών αναδεικνύεται ο Α.Ο. Νέμεσις και Νότιας Ελλάδας ο Ίφιτος Πατρών.

Στα τέλη του μήνα διεξάγεται το δυνατό όπεν νέων της Πολωνίας, όπου μετέχουν η Μαλαματένια Παπαδημητρίου και η Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου με τις οδηγίες του Γιώργου Χριστοφοράκη. Η Παπαδημητρίου μπαίνει στις θέσεις 17-32 του απλού κορασίδων.

ΙΟΥΝΙΟΣ:
Τέλη Μαΐου αρχίζει και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στο Ντίσελντορφ. Ολοκληρώνεται στις 5 Ιουνίου χωρίς κάποια διάκριση για τα ελληνικά χρώματα. Ο Παναγιώτης Γκιώνης προχωρά με δύο νίκες στους «32» του απλού (απέναντι στον πολιτογραφημένο Σλοβάκο Βανγκ Γιανγκ σώζει τρία ματς μπολ) και ηττάται με 4-0 σετ από τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Επιτυχία για τον Τάσο Ρηνιώτη και την Κατερίνα Τόλιου η πρόκριση στο κυρίως ταμπλό του απλού. Εκεί είναι απευθείας και ο Κώστας Παπαγεωργίου, στους «128» μένουν και οι τρεις. Στην αποστολή επίσης ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Μαρία Χριστοφοράκη. Ο πρώτος παίρνει πρωτιά στον όμιλό του και χάνει στο καθοριστικό ματς για την πρόκριση στον 1ο γύρο του απλού. Στους πάγκους είναι ο Κώστας Βατσακλής.

Στο Δερβένι της Κορινθίας φιλοξενείται από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος παμπαίδων-παγκορασίδων. Στο ομαδικό κατακτούν τον τίτλο δύο σωματεία της Περιφέρειας. Στα αγόρια πρωτεύει ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και στις παγκορασίδες ο Ο.Ε.Α. Έδεσσας, αμφότεροι το πετυχαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο Εθνικός νικά στον τελικό το Ηράκλειο 2001 με 3-2. Στηρίζεται στον Κίμωνα Μήτκα και τον Γιάννη Πιστόλα κι έχει στον πάγκο τον Ανδρέα Νικολακάκη. Η Έδεσσα επιβάλλεται με 3-0 σε όλα τα παιχνίδια της. Στον τελικό ξεπερνά τον Ολυμπιακό. Αγωνίζεται με τις Νεφέλη Καφάτου, Δήμητρα Πετσίβα και στον πάγκο έχει την ψυχή του πινγκ πονγκ στην πόλη, τον Τάκο Αναστασιάδη, αλλά εκτάκτως και τον Πατρινό προπονητή Γιάννη Ξουρίδα.

Ο Αλέξανδρος Μαδέσης είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα ατομικά. Αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας στο απλό, αλλά και στο διπλό παμπαίδων με συμπαίκτη τον Ηρακλή Κερασίδη. Στο απλό παγκορασίδων παίρνει το χρυσό μετάλλιο η Νεφέλη Καφάτου και στο διπλό οι Ευγενία Καραθανάση/Χριστίνα Ντεγιρμεντζίογλου. Στους τελικούς του απλού ο Μαδέσης καταβάλλει τον Γιώργο Κατσαπρακάκη με 3-0 σετ και η Καφάτου την Καραθανάση με το ίδιο σκορ.
Στις 6 Ιουνίου και στο φινάλε της γαλλικής λίγκας ο Καλλίνικος Κρεάνγκα αποχαιρετά την Ενεμπόν μετά από 13 συναπτά έτη. Η διοίκηση του κλαμπ οργανώνει γιορτή προς τιμήν του και 1.100 φίλαθλοι αποθεώνουν τον αθλητή-θρύλο, που δίνει την τελευταία του «παράσταση» και βιώνει συγκινητικό αντίο μαζί με την οικογένειά του. Έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στην ολλανδική Ταβέρζο.

Στις 10 Ιουνίου ο Παναγιώτης Γκιώνης κατακτά το πρωτάθλημα Πολωνίας με τη φανέλα της Μπογκόρια Γκρότζισκ. Στον τελικό η ομάδα του επιβάλλεται της Γκντανσκ με 3-0. Η νέα αγωνιστική περίοδος τον βρίσκει στην τσεχική Οστράβα.
Ξαφνικό περιστατικό στα τέλη Ιουνίου στη Γερμανία, όπου μένει μόνιμα, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της Έλλης Φίσερ. Η 16άχρονη πρωταθλήτρια παθαίνει ανακοπή καρδιάς στον δρόμο κι αφού περνάει δύο μέρες σε κωματώδη κατάσταση βγαίνει νικήτρια στη μάχη για τη ζωή. Τυχερή μέσα στην ατυχία της δέχεται επί τόπου καθοριστική βοήθεια από νοσοκόμο, που της κάνει μαλάξεις για 15 λεπτά ώστε να την επαναφέρει μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Τις επόμενες εβδομάδες η υγεία της εξελίσσεται κατ’ ευχήν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ και οι λεπτομερείς εξετάσεις δεν δείχνουν κανένα πρόβλημα με την καρδιά. Η Φίσερ επιστρέφει για επανεγκατάσταση στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου. Φυσιολογικά επηρεάζεται πολύ η αθλητική της πορεία, αλλά τη μεγαλύτερη σημασία έχει ότι είναι υγιής και προφυλαγμένη για το μέλλον.

ΙΟΥΛΙΟΣ:
Από τις 14 μέχρι τις 23 Ιουλίου διεξάγεται στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων κι εξελίσσεται στο πιο αποδοτικό στην ιστορία της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στην τελευταία μέρα των αγώνων ο Γιάννης Σγουρόπουλος αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων. Στον τελικό ξεπερνά οριακά με 4-3 σετ το νούμερο 1 φαβορί, τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα και ολοκληρώνει θριαμβευτικά μία «φανταστική» πορεία στη διοργάνωση, που περιλαμβάνει μόνο νίκες σε ομαδικό και απλό. Νωρίτερα, στην 4άδα, λυγίζει με 4-3 και το 2ο φαβορί του αγωνίσματος, τον επίσης Ρουμάνο Ράρες Σίπος με ανατροπή μάλιστα από 1-3 στα σετ. Το χρυσό μετάλλιο στην ιβηρική χερσόνησο είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για την Ελλάδα στις νεαρές ηλικίες (είχε πρωτιά και ο Παναγιώτης Γκιώνης το 1996 στο διπλό μικτό νέων), έρχεται έπειτα από 17 χρόνια και το χάλκινο της Κατερίνας Ντουλάκη στο διπλό νεανίδων και είναι συνολικά το 7ο για την Ελλάδα στον θεσμό. Ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή φτάνει πολύ κοντά στο πόντιουμ των νικητών και στο διπλό νέων. Με συμπαίκτη τον Σίπος μπαίνουν στα προημιτελικά και αποκλείονται με 3-1 σετ από τους Σέντερλουντ/Μέισνερ από τη Σουηδία και τη Γερμανία αντίστοιχα. Επίσης στα διπλά συνιστούν καλό πλασάρισμα οι θέσεις 17-32 για τη Βασιλική Ηλιοπούλου και τη Σλοβένα παρτενέρ της Λία Παουλίν στις κορασίδες, τη Τζούλια Μυτακίδου και τη Γεωργία Χατζάκη στις νεάνιδες, τον Γεράσιμο Χατζηλυγερούδη και τον Γιάννη Δαμιανή στους παίδες.

Στο ομαδικό η εθνική νέων χάνει 3-2 από τη Σουηδία στο καθοριστικό ματς για μετάλλιο και τελικά καταλαμβάνει την 8η θέση. Αγωνίζεται με τους Σγουρόπουλο, Γιώργο Σταματούρο, Δημήτρη Κορδούτη, Στράτο Δαμιανή κι έχει στο κοουτσάρισμα τον Βατσακλή. Παραμένει εύκολα στην 1η κατηγορία του θεσμού, ενώ εκεί ανεβαίνει η εθνική παίδων μετά την οριακή νίκη 3-2 εναντίον της Σλοβακίας και την κατάκτηση της 15ης θέσης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σωτήρης Ζήκος στηρίζεται στους Γιάννη Δαμιανή, Γεράσιμο Χατζηλυγερούδη και Νίκο Κορδαλή. Οι κορασίδες (Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου και προπονητής ο Γιώργος Χριστοφοράκης) αρκούνται στη 19η θέση και πέφτουν στη 2η κατηγορία, ενώ οι νεάνιδες κατατάσσονται 24ες (με τις Ιωάννα Γερασιμάτου, Γεωργία Χατζάκη, Χριστίνα Αθανασοπούλου, Τζούλια Μυτακίδου και κόουτς τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο).

Στις 31 του μήνα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης υποδέχεται στο γραφείο του τον Γιάννη Σγουρόπουλο και τον συγχαίρει για τη μεγάλη διάκριση στο Γκιμαράες. Στη συνάντηση παρίσταται και ο επικεφαλής της διοίκησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης. Ο υφυπουργός τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι εξετάζει τί χρειάζεται το άθλημα, έχει επεξεργαστεί κι ένα μεγάλο πλάνο με τον πρόεδρο και όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουν δημοσίως γι’ αυτό. Μήνες μετά ο Μ. Κολυμπάδης θ’ αποκαλύψει ότι ο Γ. Βασιλειάδης κάνει προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί το σπίτι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:
Μετά τον ανεπανάληπτο θρίαμβο στο Γκιμαράες ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων ανεβαίνει τον Αύγουστο στο νούμερο 14 της παγκόσμιας κατάταξης και στο 2 της ευρωπαϊκής στην κατηγορία Under 18. Εμφανίζει συνολικά 87 πόντους περισσότερους συγκριτικά με τον Ιούλιο.

Στις 12 Αυγούστου ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος κατακτούν το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό ανδρών στο ετήσιο όπεν της Οστάνδης, στο Βέλγιο. Ο Κωνσταντίνος προχωρά και μέχρι τα προημιτελικά του απλού.
Από τις 22 έως τις 29 Αυγούστου γίνεται στην Ταϊβάν το τουρνουά της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην καλοκαιρινή Πανεπιστημιάδα. Η Ελλάδα είναι παρούσα με τους αδερφούς Κωνσταντινόπουλους, τον Γιάννη Παπαδάκη και την Κωνσταντίνα Παρίδη. Σε αγώνες με πολύ υψηλό επίπεδο ο Γ. Κωνσταντινόπουλος φτάνει στις θέσεις 17-32 του απλού φοιτητών. Στο ταμπλό των «64» μπαίνει και η Παρίδη στις φοιτήτριες. 
Στο τριήμερο 25 με 27 Αυγούστου πραγματοποιείται στο Σίλτιγχαϊμ της Γαλλίας το 13ο Euro Mini Championships. Στο πανευρωπαϊκού χαρακτήρα τουρνουά για παμπαίδες και παγκορασίδες μετέχουν οι 12χρονοι Αλέξανδρος Μαδέσης, Κίμων Μήτκας και η συνομήλική τους Ευγενία Καραθανάση. Την καλύτερη πορεία κάνει ο Μαδέσης κι αφού προχωρά στο τέταρτο στάδιο των αγώνων χάνει σε τριπλή ισοβαθμία την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό των «32». Επίσης στην κατηγορία των γεννηθέντων το 2005, ο Μήτκας πάει μέχρι το τρίτο στάδιο της διοργάνωσης και η Καραθανάση στο δεύτερο. 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:
Η έναρξη της σεζόν 2017-2018 γίνεται στις 2-3 του μήνα με το Τοπικό Κύπελλο. Στην Αττική κατακτούν τον τίτλο ο Παναθηναϊκός Α.Ο. στους άνδρες και ο Δ.Α.Ο. Ταύρου στις γυναίκες. Στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Ελλάδα, όπου οι αγώνες αφορούν μόνο στους άνδρες, επικρατούν ο Μ.Γ.Σ. Απόλλων Καλαμαριάς και ο Ίφιτος Πατρών αντίστοιχα.

Νέα μεγάλη επιτυχία για τον Σγουρόπουλο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 των εφήβων, που γίνεται από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στο Γουόρτσεστερ της Αγγλίας. Ο Ελευσίνιος άσος παίρνει τη 2η θέση με απολογισμό 7 νίκες και 2 ήττες. Αρχίζει το τουρνουά με εντυπωσιακό σερί 6 νικών και χάνει μόνο την τελευταία μέρα. Αρχικά από τον Γάλλο Ιρβίν Μπερτρά και στην καθοριστική για την πρωτιά 9η αγωνιστική από τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα. Ο Βατσακλής είναι στον πάγκο του και σε αυτή τη διοργάνωση.

Στο χρονικό διάστημα 13-17 Σεπτεμβρίου το Λουξεμβούργο φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού. Στους άνδρες η Ελλάδα κατακτά την 8η θέση με τους Καλλίνικο Κρεάνγκα, Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιάννη Σγουρόπουλο και Τάσο Ρηνιώτη. Στο 3ο γκρουπ της Championship Division νικά το Λουξεμβούργο και τη Ρωσία με 3-0 και χάνει με το ίδιο σκορ από τη Σουηδία. Περνάει ως 2η στα προημιτελικά κι εκεί γνωρίζει την ήττα με 3-0 από τη Γαλλία. Στα μειωμένου ενδιαφέροντος ματς διαβάθμισης υφίσταται δύο ακόμα ήττες από την Κροατία και την Ουκρανία με 3-1. Στο περιθώριο των αγώνων βραβεύεται από E.T.T.U. καιI.T.T.F. ο Κρεάνγκα για την πολυετή και πετυχημένη παρουσία του στον θεσμό.

Η εθνική γυναικών αρκείται στην 26η θέση. Αγωνίζεται με την Κατερίνα Τόλιου, τη Γεωργία Ζαβιτσάνου, τη Μαρία Χριστοφοράκη και την Ιωάννα Γερασιμάτου, που κάνει το ντεμπούτο της στον θεσμό. Μετέχει στην Challenge Division και αρχικά περιορίζεται στην 3η θέση του 8ου γκρουπ όταν επικρατεί 3-1 του Ισραήλ και κάμπτεται με 3-1 από την Αγγλία και με 3-2 από τη Σλοβενία. Συνεχίζει για τις θέσεις 25-32, ξεπερνά τη Δανία με 3-0 και τη Σλοβακία με 3-2 και στο τέλος χάνει 3-1 από το Βέλγιο. Ο Βατσακλής και ο Κωστόπουλος είναι οι υπεύθυνοι προπονητές στο ευρωπαϊκό δουκάτο.

Στις ίδιες ημερομηνίες γίνεται στην πόλη Βαραζντίν το κροατικό όπεν νέων του World Junior Circuit. Η Παπαδημητρίου και η Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου πλασάρονται στις θέσεις 5-8 του διπλού κορασίδων. Στην τεχνική καθοδήγηση είναι ο προπονητής του Α.Ο. Ελληνικού Γιάννης Κορδούτης.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:
Την 1η μέρα του μήνα ζει περήφανη στιγμή ο Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες Φλώρινας. Στην ιστορική πρώτη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο πανηγυρίζει στο «σπίτι» του την πρόκριση στη 2η φάση του E.T.T.U. Cup γυναικών. Στους αγώνες του 4ου γκρουπ, τους οποίους οργανώνει στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης κατακτά τη 2η προνομιούχο θέση με τρεις νίκες και δύο ήττες. Ισοβαθμεί με την πορτογαλική Ντο Γιουνκάλ και την Νιντερκάεργενγκ από το Λουξεμβούργο, ευνοείται από τα αποτελέσματα στα μεταξύ τους ματς και υλοποιεί με αμιγώς ελληνική σύνθεση (Γεωργία Ζαβιτσάνου, Αλίκη Κιούφη, Θάλεια Κορδούτη και αναπληρωματική την Ευαγγελία Οικονόμου) έναν πολύ δύσκολο στόχο.
Στο Βελιγράδι διεξάγεται από τις 4 μέχρι τις 8 του μήνα το σερβικό όπεν νεαρών ηλικιών. Σε επίπεδο World Junior Circuit η Χρυσή Φωτιάδου από τη Φλώρινα φτάνει σε πρωτοφανή διάκριση για την ίδια και την επιτραπέζια αντισφαίριση της πόλης. Με συμπαίκτρια την Ντάνα Μπιογκράντλιτς από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό  κορασίδων. Επίσης προχωρά μέχρι την 8άδα του απλού κορασίδων. Στην τεχνική καθοδήγηση έχει τον Ρουμάνο προπονητή των σωματείων της Φλώρινας Λίβιου Πρεντόακα.
Στο πρόγραμμα της I.T.T.F. ακολουθεί από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου το αιγυπτιακό όπεν στο Σαρμ Ελ Σεΐκ της Αιγύπτου κι εκεί η Παπαδημητρίου κατακτά τα πρώτα της μετάλλια στον θεσμό. Έπειτα από άψογη συνεργασία με την Αιγύπτια κορασίδα Φαρίντα Μπανταβάι φτάνει σε τρεις τελικούς και έρχεται 2η στο ομαδικό κορασίδων, το διπλό νεανίδων και το διπλό κορασίδων. Στο απλό η 13χρονη αθλήτρια του Γ.Α.Ο. Πειραιά πλασάρεται στις θέσεις 5-8 και στις κορασίδες και στις νεάνιδες. Στην τεχνική καθοδήγηση έχει την προσωπική της προπονήτρια Λάουρα Νικουλάε.

Στις 20 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης καταλαμβάνει ξανά τη θέση του γενικού γραμματέα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι εκλογές του Φεβρουαρίου ακυρώνονται τον Ιούλιο με δικαστική απόφαση και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Η διοίκηση του Σπύρου Καπράλου εκλέγεται χωρίς αντίπαλο, αλλά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συναντά ευρεία αποδοχή. Από τους 22 εκπροσώπους αθλητικών ομοσπονδιών ψηφίζουν τον Μανώλη Κολυμπάδη οι 21 επιβραβεύοντάς τον για τη μακρά και επιτυχημένη πορεία του στον αθλητισμό.

Ο μήνας τελειώνει με τον Δ.Α.Ο. Ταύρου και τις Σάρισες Φλώρινας ν’ αποκλείονται στη 2η φάση του E.T.T.U. Cup γυναικών. Το αθηναϊκό σωματείο αγωνίζεται στη Ρουμανία για το 2ο γκρουπ, οι Σάρισες στη Σερβία για το 3ο και μένουν χωρίς νίκη στην τελευταία θέση. Ο Δ.Α.Ο.Τ. έχει στην αποστολή τις Φίλη, Κλάπα, Εξάρχου και προπονητή τον Αρσενιάδη. Η ομάδα της Φλώρινας στηρίζεται ξανά στις Ζαβιτσάνου, Κιούφη, Κορδούτη και τον προπονητή Πρεντόακα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:
Στο βελγικό World Tour, που ολοκληρώνεται αρχές του μήνα στο Ντε Χάαν, αποκομίζουν πολύτιμες εμπειρίες οι Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Γιώργος Φραγκούλης και Δημήτρης Κορδούτης. Ο Αγγελάκης καταφέρνει να περάσει στο κυρίως ταμπλό των αθλητών έως 21 ετών. Στον 1ο γύρο του αγωνίσματος προχωρά (αλλά ως lucky loser) και ο Κορδούτης.

Τη μεγάλη του επιθυμία να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων του 2018 πραγματοποιεί ο Σγουρόπουλος στο Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό του Σπλιτ. Αρχικά προχωρά ως 2ος από τον όμιλό του με 2 νίκες και 1 ήττα. Στο ταμπλό νικά κατά σειρά τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα με 4-2 σετ, τον Αυστριακό Μασιέι Κολοτζιέτσικ με το ίδιο σκορ και τον Σουηδό Τρουλς Μέρεγκαρντ με 4-1 σετ. Όταν επιτυγχάνει την πρόκριση για το Μπουένος Άιρες το ημερολόγιο δείχνει 4 Νοεμβρίου. Στο ίδιο τουρνουά παίρνει μέρος και η νεάνιδα Ιωάννα Γερασιμάτου. Δεν πετυχαίνει κάτι ουσιαστικό, πάντως παίρνει πολύτιμη εμπειρία. Από τον πάγκο καθοδηγεί τα παιδιά ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.

Από τις 3 έως τις 5 του μήνα διεξάγεται στην Μπρατισλάβα το όπεν παίδων της Σλοβακίας. Η Παπαδημητρίου και η Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό κορασίδων. Στις τεχνικές οδηγίες είναι η Λάουρα Νικουλάε.
Στο τριήμερο 17 με 19 Νοεμβρίου η κυπριακή ομοσπονδία οργανώνει στη Λευκωσία το καθιερωμένο διεθνές τουρνουά της με προσκλήσεις. Η ελληνική πλευρά κατακτά τέσσερα μετάλλια. Χρυσό στο ομαδικό νεανίδων με την Ιωάννα Γερασιμάτου και την Ελισάβετ Τέρπου, χρυσό και στο απλό νεανίδων με τη Γερασιμάτου. Ασημένιο στο απλό νεανίδων με την Τέρπου, ασημένιο και στο απλό κορασίδων με την Παναγιώτα Κοτζαμιχάλη. Επίσης, ο Ιάκωβος Αϊβατίδης στους νέους και ο Σωκράτης Γιαννούτσος στους παίδες παίρνουν την 4η θέση. Στην αποστολή και οι Παναγιώτης Αδριανός, Αλέξανδρος Μαδέσης, Χρυσή Φωτιάδου και Κατερίνα Φραγκάκη. Υπεύθυνοι προπονητές είναι οι ομοσπονδιακοί Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και Σωτήρης Ζήκος.
Από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου γίνεται στο Γκιμαράες το πορτογαλικό όπεν νέων. Η Παπαδημητρίου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό κορασίδων με συμπαίκτρια την Αιγύπτια Φαρίντα Μπανταβάι. Στον πάγκο έχει και πάλι τη Νικουλάε.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:
Στις 3 του μήνα τελειώνει στη Ρίβα ντελ Γκάρντα της Ιταλίας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων, όπου ο Σγουρόπουλος δίνει το «παρών» για δεύτερη σερί χρονιά. Μαζί του είναι ο Κώστας Βατσακλής. Μπαίνει κατευθείαν στο ταμπλό του απλού, προχωρά έναν γύρο με νίκη απέναντι στον Ινδό Σουραβατζούλα και αποκλείεται στις θέσεις 17-32 από τον Ρουμάνο Σίπος. Μετέχει και στο διπλό μικτό με συμπαίκτρια τη Ρωσίδα Μαρία Ταϊλάκοβα, αλλά χάνει άμεσα.
Στις 7 Δεκεμβρίου η I.T.T.F. ανακοινώνει τα τελευταία ranking list για το 2017. Ο Γκιώνης βρίσκεται στο νούμερο 39 των ανδρών, η Τόλιου στο 228 των γυναικών, ο Σγουρόπουλος στο 17 των νέων, ο Αγγελάκης στο 158 των Ελπίδων και οι αναφορές έχουν τη σημασία τους επειδή θα υπάρξουν γενικώς μεγάλες μεταβολές για τους αθλητές από το 2018 με το νέο σύστημα αξιολόγησης. Δύο βασικές αλλαγές είναι ότι το καινούργιο βασίζεται μόνο στις τελικές θέσεις των αθλητών/τριών στα τουρνουά  της I.T.T.F. και ότι δεν χάνονται βαθμοί στις ήττες, αλλά ούτε και μετράει στις νίκες η δύναμη του αντιπάλου στην παγκόσμια κατάταξη.

Η ονειρεμένη χρονιά του Σγουρόπουλου κλείνει με μία ξεχωριστή τιμή. Στα Star Awards 2017 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης συμπεριλαμβάνεται στους υποψήφιους για το βραβείο Breakthrough και προσκαλείται στη λαμπρή εκδήλωση, στην Αστάνα. Ο 17χρονος Ελευσίνιος πρωταθλητής (ο οποίος δεν θα μπορέσει να πάει στο Καζακστάν) χάνει φυσιολογικά την πρωτιά από τον 14χρονο Ιάπωνα Τομοκάζου Χαριμότο, κάτοχο τίτλου στο απλό ανδρών ενός World Tour, αλλά δίχως αμφιβολία βλέπει σε αυτή την υποψηφιότητα μία δυνατή επιβράβευση στις μεγάλες στιγμές του. Τον νικητή σε αυτή την κατηγορία αναδεικνύει αποκλειστικά ομάδα εμπειρογνωμόνων της I.T.T.F..

Τελευταία άρθρα από τον/την sportadmin

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree