Το Παγκόσμιο Κύπελλο… γίνεται 40 ετών

Ημερομηνία:  29 Νοεμβρίου 2019 Συγγραφέας: 
Κατηγορία:  Πινγκ Πονγκ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο… γίνεται 40 ετών

Μία από τις πιο λαμπερές διοργανώσεις της επιτραπέζιας αντισφαίρισης αρχίζει αύριο στην Κίνα και συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των φίλων του αθλήματος.

Στο Τσενγκντού θα διεξαχθεί αυτό το τριήμερο το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών και θα έχει και επετειακό χαρακτήρα, καθώς κλείνει 40 χρόνια ζωής. Το 1980 στο Χονγκ Κονγκ έγινε το πρώτο event κι από τότε όχι μόνο δεν ακυρώθηκε καμία χρονιά, αλλά ολοένα και μεγάλωνε το πρεστίζ του. Η αντίστοιχη εκδήλωση των γυναικών άρχισε αρκετά χρόνια αργότερα, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο ομαδικού, που επίσης διεξάγεται σταθερά σήμερα, είχε βγει από το πρόγραμμα για αρκετό καιρό. Το ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια 20 τοπ αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, χωρίζεται σε δύο μέρη με γκρουπ και νοκ άουτ ματς και φυσικά μοιράζει πολύ υψηλά οικονομικά έπαθλα. Η Ελλάδα επιδεικνύει τη δική της αξιόλογη παρουσία στον θεσμό χάρη κυρίως στον Καλλίνικο Κρεάνγκα των δύο τελικών. Τρεις συμμετοχές έχει κι ο Παναγιώτης Γκιώνης, μάλιστα θα ήταν και τώρα στο Τσενγκντού αν δεν επιλεγόταν με κάρτα ελευθέρας και δεν του έπαιρνε τη θέση ο Σουηδός δευτεραθλητής κόσμου του απλού Ματίας Φαλκ. 

Αφού σημειώσουμε λίγα πράγματα για τους φετινούς αγώνες, θα κάνουμε μικρό αφιέρωμα στη διοργάνωση με αφορμή τα 40 χρόνια παρουσίας στο καλεντάρι της I.T.T.F.. Φυσικά θ’ αναφερθούμε στις διακρίσεις του Κρεάνγκα και τα καλύτερα αποτελέσματα του Γκιώνη κι ακόμη σε διάφορα στοιχεία για πρωταγωνιστές του θεσμού και σε όλους τους νικητές και τους φιναλίστ.

$ Ασυνήθιστα αργά γίνεται στη χρονιά το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, όπως σταθερά συμβαίνει, όμως η τοπική Οργανωτική Επιτροπή ζήτησε να μετατεθεί για αργότερα. Έτσι δόθηκαν οι ημερομηνίες 29/11 με 01/12 και θα είναι μία από τις τελευταίες διοργανώσεις του 2019.

$ Για το Τσενγκντού προέκυψε μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής: Τραυματίστηκε την περασμένη βδομάδα σε παιχνίδι του στη Σιγκαπούρη ο Βονγκ Τσου Τινγκ από το Χονγκ Κονγκ και τηον αντικατέστησε ο Κουάντρι Αρούνα από τη Νιγηρία.

$ Η σημερινή κλήρωση της πρώτης φάσης έβγαλε τα εξής γκρουπ:

Στο Α: Ντιμίτρι Οβτσάροφ  (Γερμανία), Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία), Ντάνιελ Χάμπεσον  (Aυστρία)

Στο Β: Λι Σανγκ Σου (Κορέα), Τζα Κάνακ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), Ομάρ Ασσάρ (Αίγυπτος)

Στο C: Κουάντρι Αρούνα (Νιγηρία), Κριστιάν Κάρλσον (Σουηδία), Χου Χέμινγκ (Aυστραλία)

Στο D: Σιμόν Γκοζί (Γαλλία), Τζόναθαν Γκροθ (Δανία), Σατιγιάν Γκνανασεκαράν (Iνδία)

$ Οι δύο πρώτοι περνάνε στην τελική 16άδα κι εκεί τους περιμένουν τα πρώτα φαβορί, που κατά σειρά είναι οι Κινέζοι Φαν Ζεντόνγκ, Μα Λονγκ, ο Ιάπωνας Τομοκάζου Χαριμότο, ο Βραζιλιάνος Χούγκο Καλντεράνο, ο Γερμανός Τίμο Μπολ, ο Σουηδός Ματίας Φαλκ, ο Λιν Γιουν Τζου από την Tαϊπέι και ο Ιάπωνας Κόκι Νίουα.

$ Το Eurosport θα κάνει το Σαββατοκύριακο συνολικά τέσσερις μεταδόσεις από την πόλη της Κίνας και αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ http://httf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5286:lllllll&catid=8:2012-03-09-08-25-56&Itemid=10.

$ Ιντερνετικά θα μεταδοθούν όλα τα παιχνίδια στο itTV.com από τα δύο τραπέζια, που θα χρησιμοποιηθούν. 

$ Η Τίνα Κρόττα από τη Θεσσαλονίκη θα είναι η επιδιαιτήτρια των αγώνων σε μία ακόμα μεγάλη εκδήλωση του αθλήματος.

$ Τώρα είναι η στιγμή να… γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Θ’ αναφερθούμε αρχικά στα καλύτερα τουρνουά για την ελληνική πλευρά και φυσικά πρώτα απ’ όλα στον αξεπέραστο Καλλίνικο Κρεάνγκα, ο οποίος ευτύχησε ν’ αγωνιστεί 12 φορές στο Παγκόσμιο Κύπελλο! Η τελευταία το 2010.

$ Οι δύο σερί συμμετοχές σε τελικό είναι οι κορυφαίες στιγμές του. Και τις δύο φορές κάμφθηκε από την κορυφαία φυσιογνωμία του θεσμού, τον Κινέζο Μα Λιν των 4 τίτλων. Το 2003 έχασε με 4-1 σετ και το 2004 με 4-2. Στο ντεμπούτο του, το 1992 στο Βιετνάμ, κατάφερε να πάρει την 4η θέση (στα ημιτελικά έχασε με 3-0 σετ από τον Κινέζο, μετέπειτα νικητή, Μα Βενγκέ και στον «μικρό» τελικό με 2-1 από τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη της Σεούλ, τον Κορεάτη Γιου Ναμ Κίου).

$ Στην 4άδα μπήκε και το 2008 και τον σταμάτησαν πάλι Κινέζοι. Ο τότε πρωταθλητής Γουάνγκ Χάο τον νίκησε 4-2 στα ημιτελικά, ενώ ο Μα Λονγκ τον λύγισε με 4-1 στο παιχνίδι για τις θέσεις 3-4. Ο Κρεάνγκα έχει αρκετές παρουσίες και στα προημιτελικά.

$ Ο Γκιώνης μετείχε στις διοργανώσεις του 2014, του 2015 και του 2018. Στις δύο πρώτες πέρασε επιτυχώς τη διαδικασία των προκριματικών γκρουπ, μάλιστα πριν από τέσσερα χρόνια με δύο νίκες. Αποκλείστηκε στον γύρο των «16», το 2014 από τον Ιάπωνα Τζουν Μιζουτάνι και το 2015 από τον Πορτογάλο Μάρκο Φρέιτας.

$ Μετά από 15 χρόνια φιλοξενεί ξανά ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών η Κίνα. Η προηγούμενη ήταν το 2004 στο Χανγκζού όταν ο Κρεάνγκα ήταν εκ των πρωταγωνιστών.

$ Άραγε είναι ο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ ο πιο πετυχημένος Ευρωπαίος στον θεσμό ή ο Τίμο Μπολ; Προσέξτε: Ο Λευκορώσος έχει 3 τίτλους κι 1 ακόμη τελικό, τον οποίο έχασε το 2013. Ο Γερμανός έχει 2 τίτλους, αλλά παρουσία σε 4 ακόμη τελικούς. Οι πιο πρόσφατοι μάλιστα, πέρσι και πρόπερσι κι ενώ σήμερα πλησιάζει τα 39 χρόνια ζωής. 

* Ο Σαμσόνοφ θα φτάσει στο Τσενγκντού τις 18 συμμετοχές. Πιάνει στην κορυφή του σχετικού πίνακα τον Σουηδό Γιαν Όβε Βάλντνερ και τον Βέλγο Ζαν Μισέλ Σέιβ αλλά από τους εν ενεργεία διεθνείς είναι ο κορυφαίος σε αγωνιστικές παρουσίες. Την εναρκτήρια την είχε κάνει το 1996.

Ο Κινέζος Γουάνγκ Χάο έπαιξε τέσσερις σερί τελικούς από το 2005 έως το 2008, πήρε δύο κι έχασε δύο. Άλλο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κατέκτησε το 2010 κι έτσι με 3 συνολικά είναι 2ος στη σχετική λίστα μαζί με τον Σαμσόνοφ και πίσω από τον Μα Λιν.

Γενικά οι Κινέζοι υπερτερούν και σε αυτόν τον θεσμό, καθώς εμφανίζουν 24 πρωτιές. Επιπλέον, τα τελευταία 9 χρόνια έχουν χάσει το τρόπαιο μόλις μία φορά.

# Οι Ευρωπαίοι έχουν 15 τίτλους και ο τελευταίος ήταν πρόπερσι με τον Ντιμίτρι Οβτσάροφ στο Βέλγιο. Ο τελικός με τον Μπολ μάλιστα, ήταν γερμανική υπόθεση για πρώτη φορά στα χρονικά.

# Ο Πρίμορατς είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, που έφτασε στην κορυφή χωρίς να χάσει σετ!!! Το πέτυχε το 1997 στη Νιμ της Γαλλίας και σε 6 αγώνες. Σημείωσε νίκες με 2-0 σετ στα γκρουπ και με 3-0 στα νοκ άουτ παιχνίδια. Από ένα σετ έχασαν στην πορεία τους μέχρι το τρόπαιο ο Γκρούμπα το 1988 και ο Μα Λιν το 2000 (ο Πολωνός δίνοντας 7 αγώνες γιατί τότε σχηματίστηκαν προκριματικά γκρουπ των 5 αθλητών)!

Κάτι αξιοθαύμαστο κατάφερε και ο Τίμο Μπολ το 2005 στο Βέλγιο. Έφτασε στην πρωτιά νικώντας διαδοχικά στο ταμπλό τρεις Κινέζους και όλους στο …όριο με 4-3 σετ! Τον Γουάνγκ Λιτσίν στην 8άδα, τον Μα Λιν στην 4άδα και τον Γουάνγκ Χάο στον τελικό!

# Συνολικά στα 35 χρόνια έχουν ανέβει τουλάχιστον μία φορά στην κορυφή του βάθρου 25 αθλητές. Όλοι τους προέρχονται από την Κίνα και από ευρωπαϊκές χώρες. Η Κορέα πάντως, έχει να επιδείξει πέντε παρουσίες σε τελικό.

$ Το ξέρετε ότι δύο χρονιές έχει γίνει Παγκόσμιο Κύπελλο στο διπλό ανδρών και το διπλό γυναικών; Το 1990 στη Σεούλ και το 1992 στο Λας Βέγκας και δεν ήταν τυχαίο που συνδυάστηκαν με τα πρώτα χρόνια του αθλήματος στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

$ Στους άνδρες (μια που αυτούς αφορά το αφιέρωμα) είχε κυριαρχήσει και τις δύο φορές ζευγάρι από την Κορέα. Ο Κιμ Τάεκ Σου και ο Γιου Ναμ Κίου, οι οποίοι παρεμπιπτόντως κατέκτησαν και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (ο Γιου Ναμ Κίου, ως γνωστόν, ήταν το 1988 ο πρώτος «χρυσός» Ολυμπιονίκης του απλού ανδρών στην ιστορία).

$ Το 1990 ήρθαν 2οι στο Παγκόσμιο Κύπελλο διπλού οι Γερμανοί Γιοργκ Ρόσκοπφ/Στέφεν Φέτσνερ και 3οι οι Πολωνοί Αντρέι Γκρούμπα/Λέσεκ Κουχάρσκι και Ίλια Λουπουλέσκου/Ζόραν Πρίμορατς (με την ενωμένη Γιουγκοσλαβία). Το 1992 πήραν το ασημένιο μετάλλιο τα αδέρφια Αντρέι και Ντιμίτρι Μαζούνοφ από τη Ρωσία και το χάλκινο οι Κορεάτες Κανγκ Χι-Τσαν/Λι Τσουλ Σεούνγκ και οι Γερμανοί Ρόσκοπφ/Φέτσνερ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ

ΕΤΟΣ     ΤΟΠΟΣ                       ΝΙΚΗΤΗΣ                               ΦΙΝΑΛΙΣΤ

1980      Χονγκ Κονγκ         Γκούο Γιουεχούα (Κίνα)       Λι Ζενσί (Κίνα)

1981     Κουάλα Λουμπούρ Τιμπόρ Κλαμπάρ (Ουγγαρία) Σίε Σάικε (Κίνα)

1982     Χονγκ Κονγκ         Γκούο Γιουεχούα (Κίνα) Μίκαελ Άπελγκρεν (Σουηδία)

1983   Μπαρμπέιντος   Μίκαελ Άπελγκρεν (Σουηδία) Γιαν Όβε Βάλντνερ (Σουηδία)

1984     Κουάλα Λουμπούρ Γιαν Γιαλιάνγκ (Κίνα) Κιμ Βαν (Κορέα)

1985     Φοσάν         Τσεν Σινχούα (Κίνα) Αντρέι Γκρούμπα (Πολωνία)

1986     Τρινιντάντ    Τσεν Λονγκάν (Κίνα) Γιαν Γιαλιάνγκ (Κίνα)

1987     Μακάο             Τενγκ Γι (Κίνα) Γιαν Γιαλιάνγκ (Κίνα)

1988     Καντόν & Βουχάν Αντρέι Γκρούμπα (Πολωνία) Τσεν Λονγκάν (Κίνα)

1989     Ναϊρόμπι       Μα Βενγκέ (Κίνα) Αντρέι Γκρούμπα (Πολωνία)

1990     Σίμπα             Γιαν Όβε Βάλντνερ (Σουηδία)    Μα Βενγκέ (Κίνα)

1991     Κουάλα Λουμπούρ Γιόργκεν Πέρσον (Σουηδία) Ζαν Φιλίπ Γκατιέν (Γαλλία)

1992      Χο Τσι Μινχ      Μα Βενγκέ (Κίνα) Κιμ Τάεκ Σου (Κορέα)

1993      Γκουανζχού    Ζόραν Πρίμορατς (Κροατία) Γουάνγκ Τάο (Κίνα)

1994      Ταϊπέι              Ζαν Φιλίπ Γκατιέν (Γαλλία) Ζαν Μισέλ Σέιβ (Βέλγιο)

1995      Νιμ                  Κονγκ Λινγκουί (Κίνα)  Γιοργκ Ρόσκοπφ (Γερμανία)

1996      Νιμ                 Λιου Γκουολιάνγκ (Κίνα) Γιαν Όβε Βάλντνερ (Σουηδία)

1997      Νιμ                Ζόραν Πρίμορατς (Κροατία) Κονγκ Λινγκουί (Κίνα)

1998     Σαντού           Γιοργκ Ρόσκοπφ (Γερμανία)     Κιμ Τάεκ Σου (Κορέα)

1999    Σιαολάν  Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)  Βέρνερ Σχλάγκερ (Αυστρία)

2000    Γιανγκζού       Μα Λιν (Κίνα) Κιμ Τάεκ Σου (Κορέα)

2001    Κουρμαγιέρ      Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία) Γουάνγκ Λιτσίν (Κίνα)

2002    Γινάν                  Τίμο Μπολ (Γερμανία) Κονγκ Λινγκουί (Κίνα)

2003    Γιανγκουίν        Μα Λιν (Κίνα) Καλλίνικος Κρεάνγκα (Ελλάδα)

2004     Σιαοσάν           Μα Λιν (Κίνα) Καλλίνικος Κρεάνγκα (Ελλάδα)

2005    Λιέγη                 Τίμο Μπολ (Γερμανία) Γουάνγκ Χάο (Κίνα)

2006     Παρίσι              Μα Λιν (Κίνα) Γουάνγκ Χάο (Κίνα)

2007     Βαρκελώνη      Γουάνγκ Χάο (Κίνα) Ρίου Σέουνγκ Μιν (Κορέα)

2008   Λιέγη                  Γουάνγκ Χάο (Κίνα) Τίμο Μπολ (Γερμανία)

2009   Μόσχα               Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία) Τσεν Κι (Κίνα)

2010   Μαγδεμβούργο Γουάνγκ Χάο (Κίνα) Ζανγκ Τζικέ (Κίνα)

2011   Παρίσι               Ζανγκ Τζικέ (Κίνα) Γουάνγκ Χάο (Κίνα)

2012   Λίβερπουλ       Μα Λονγκ (Κίνα) Τίμο Μπολ (Γερμανία)

2013   Βερβιέ               Σου Σιν (Κίνα) Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)

2014   Ντίσελντορφ    Ζανγκ Τζικέ (Κίνα) Μα Λονγκ (Κίνα)

2015   Χάλμσταντ     Μα Λονγκ (Κίνα)       Φαν Ζεντόνγκ (Κίνα)

2016   Σααρμπρίκεν   Φαν Ζεντόνγκ (Κίνα)           Σου Σιν (Κίνα)

2017   Λιέγη            Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Γερμανία)        Τίμο Μπολ (Γερμανία)

2018   Παρίσι           Φαν Ζεντόνγκ (Κίνα)           Τίμο Μπολ (Γερμανία)

Social Media

 Facebook

 Twitter

 Youtube

 Instagram

Web Stories

Ηλεκτρονικό περιοδικό για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλητισμού. Μια ευρεία πλατφόρμα επικοινωνίας αθλητών, ομοσπονδιών και εραστών του ερασιτεχνικού αθλητισμού και όχι μόνο.

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree