Άρση Βαρών σε πάγκο

Ημερομηνία:  03 Νοεμβρίου 2016 Συγγραφέας: 
Κατηγορία:  Άρση Βαρών
Άρση Βαρών σε πάγκο

Η ‘Αρση Βαρών σε πάγκο θεωρείται το άθλημα των δυνατών. Η ιστορία έχει όμως αποδείξει ότι η δύναμη του αθλητή πρέπει να συνοδεύεται από σωστή τακτική και την καθοδήγηση ενός άξιου προπονητή.


Στο άθλημα της ‘Αρσης Βαρών σε πάγκο, οι αθλητές ή οι αθλήτριες αγωνίζονται από ύπτια θέση (ανάσκελα) πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο πάγκο. Οι επίσημοι βοηθοί ενός αθλητή δίνουν τη μπάρα στον αγωνιζόμενο, στο ύψος των τεντωμένων χεριών του. Ο αθλητής θα πρέπει μέσα σε δύο λεπτά να ολοκληρώσει την προσπάθειά του, κάνοντας τις εξής κινήσεις: να κατεβάσει τη μπάρα στο στήθος, να την κρατήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακίνητη και στη συνέχεια να την ωθήσει προς τα πάνω μέχρι την πλήρη έκταση των χεριών.
Οι αγώνες διοργανώνονται για άνδρες και γυναίκες που αγωνίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με το σωματικό τους βάρος.

 
Ιστορικό
Η ‘Αρση Βαρών σε πάγκο για αθλητές με αναπηρία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1964 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκυο της Ιαπωνίας με την ονομασία “Weightlifting”. Μετείχαν μόνο άνδρες αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού.
Αργότερα, το άθλημα μετονομάστηκε σε “Powerlifting”. Η ενσωμάτωση κανονισμών παρόμοιων με αυτούς που ισχύουν στην ‘Αρση Βαρών για αθλητές χωρίς αναπηρία και η συμμετοχή αθλητών με άλλες κινητικές αναπηρίες, όπως για παράδειγμα η εγκεφαλική παράλυση και ο ακρωτηριασμός, συνέβαλλαν στη ραγδαία ανάπτυξη της ‘Αρσης Βαρών σε πάγκο.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, αθλητές από 25 χώρες έλαβαν μέρος στους αγώνες ‘Αρσης Βαρών σε πάγκο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, ο αριθμός των χωρών που συμμετείχαν έφτασε τους 58. Από τότε ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν έχει αυξηθεί, φτάνοντας τις 109 χώρες από πέντε ηπείρους.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2000, στο Σύδνεϋ, έλαβαν μέρος για πρώτη φορά και γυναίκες.
Η Επιτροπή ‘Αρσης Βαρών σε πάγκο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί την αρμόδια διοικητική αρχή για την οργάνωση και την ανάπτυξη του αθλήματος παγκόσμια.

Δείτε επίσης: Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή – Eπιτροπή Άρσης Βαρών σε πάγκο (IPC-Powerlifting).

Εξοπλισμός
Πλατό Αγώνα
Το πλατό είναι μια ξύλινη επιφάνεια διαστάσεων 4 x 4 μέτρων και αποτελεί το χώρο πάνω στον οποίο οι αθλητές εκτελούν τις προσπάθειές τους.

Μπάρα και δίσκοι
Η μπάρα αποτελείται από τον άξονα, τους δίσκους και τους σφιγκτήρες. Η επίσημη μπάρα έχει μήκος 2,2 μέτρων και ζυγίζει 25 κιλά, συμπεριλαμβανομένου και του βάρους των σφιγκτήρων.
Το βάρος των δίσκων κυμαίνεται στα ακόλουθα κιλά:

ο,5, 1kg, 1,5 kg,  2kg, 2,5 kg,  Οι δίσκοι μπορούν να έχουν οποιοδήποτε χρώμα.
10 kg. Οι δίσκοι έχουν πράσινο χρώμα.
15 kg. Οι δίσκοι έχουν κίτρινο χρώμα.
20 kg. Οι δίσκοι έχουν μπλε χρώμα.
25kg. Οι δίσκοι έχουν κόκκινο χρώμα.


Πάγκος
Οι αθλητές αγωνίζονται ξαπλωμένοι σε πάγκο. Ο επίσημος πάγκος έχει μήκος 2 μέτρα και 10 εκατοστά. Το κυρίως μέρος του πάγκου έχει πλάτος 61 εκατοστών. Στο τέλος του πάγκου και προς την πλευρά του κεφαλιού, το πλάτος του πάγκου γίνεται 30,5 εκατοστά. Το ύψος του πάγκου κυμαίνεται μεταξύ 48 και 50 εκατοστών από το έδαφος.

Στηρίγματα
Το ύψος των κάθετων στηριγμάτων, τόσο στους ρυθμιζόμενους όσο και στους μη-ρυθμιζόμενους πάγκους, κυμαίνεται μεταξύ 70 και 110 εκατοστών, μετρημένων από το έδαφος έως τη μπάρα σε οριζόντια θέση – όταν δεν εκτελείται άσκηση.

Πίνακας Αποτελεσμάτων
Στον πίνακα αποτελεσμάτων εμφανίζονται οι κληρωθέντες αριθμοί, τα ονόματα, οι κωδικοί χωρών, οι προσπάθειες, το καλύτερο αποτέλεσμα και η κατάταξη.

Ηλεκτρονικό φωτεινό σύστημα
Μέσω του συστήματος αυτού προβάλλεται η κατηγορία βάρους, το όνομα, η χώρα του αγωνιζόμενου, ο χρόνος, η προσπάθεια, καθώς επίσης και το Παγκόσμιο και το Παραολυμπιακό ρεκόρ.

Κανονισμοί
Κατηγορίες
Η ταξινόμηση των αθλητών γίνεται ανάλογα με το σωματικό βάρος τους και με την προϋπόθεση ότι πληρούν ένα ποσοστό ελάχιστης αναπηρίας. Ο αθλητής πρέπει να έχει τη δυνατότητα πλήρους έκτασης των βραχιόνων ή, σε αντίθετη περίπτωση, η αδυναμία έκτασης των βραχιόνων να μην ξεπερνά τις 20 μοίρες.

Οι κατηγορίες των αθλητών με βάση το βάρος τους
Άνδρες Γυναίκες
Έως 49.00kg
Έως 54.00 kg
Έως 59.00 kg
Έως 65.00 kg
Έως 72.00 kg
Έως 80.00 kg
Έως 88.00 kg
Έως 97.00 kg
Έως 107.00 kg
Άνω των 107.00 kg
Έως 41.00kg
Έως 45.00 kg
Έως 50.00 kg
Έως 55.00 kg
Έως 61.00 kg
Έως 67.00 kg
Έως 73.00 kg
Έως 79.00 kg
Έως 86.00 kg
Άνω των 86.00 kg


Κανονισμοί για τη Διεξαγωγή του Αγώνα

Σε όλες τις κατηγορίες, οι αθλητές αγωνίζονται από ύπτια θέση στον ειδικά διαμορφωμένο πάγκο. Τη θέση αυτή πρέπει να διατηρούν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, εκτός κι αν κάποιος ειδικός ιατρικός λόγος δεν το επιτρέπει.
Οι αθλητές με εγκεφαλική παράλυση μπορούν να έχουν τα πόδια λυγισμένα. Επιτρέπεται, επίσης, να δένονται στον πάγκο με ιμάντα. Μερικοί αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν και δεύτερο ιμάντα για περισσότερη ασφάλεια ή για να εμποδίσουν μια ακούσια κίνηση. Το δέσιμο χρησιμοποιείται σε σημεία από τα ισχία και μέχρι τις ποδοκνημικές αρθρώσεις.
Η μπάρα τοποθετείται οριζόντια πάνω σε δύο στηρίγματα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του πάγκου. Τη μπάρα σηκώνουν μόνο οι επίσημοι βοηθοί και μπορούν να τη δώσουν στους αθλητές στο ύψος των τεντωμένων χεριών. Από τη θέση αυτή δίνεται το σήμα έναρξης του αγώνα. Ο αθλητής πρέπει να κατεβάσει τη μπάρα στο στήθος, να την κρατήσει ακίνητη και στη συνέχεια να την ωθήσει προς τα πάνω μέχρι την πλήρη έκταση των χεριών. Στο σημείο αυτό και όταν η μπάρα είναι ακίνητη, δίνεται το σήμα ολοκλήρωσης της προσπάθειας.
Από τη στιγμή που ανακοινώνεται το όνομα και αφού δοθεί το σήμα έναρξης, ο αθλητής ή η αθλήτρια έχει δύο λεπτά στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Κάθε αθλητής έχει συνολικά τρεις προσπάθειες. Σε περίπτωση που ο αθλητής επιθυμεί να επιχειρήσει προσπάθεια για επίτευξη ρεκόρ, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει και τέταρτη προσπάθεια, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών λεπτών.
Η προσπάθεια των αθλητών ή αθλητριών ακυρώνεται όταν:

δεν ξεκινούν ή δεν ολοκληρώνουν την προσπάθεια στα σήματα του διαιτητή,
αλλάζουν θέση στον πάγκο,
δε διατηρούν την μπάρα ακίνητη στο στήθος,
δεν ωθούν τη μπάρα προς τα πάνω με εκτεταμένους τους βραχίονες,
δεν κάνουν συγχρονισμένη κίνηση,
δεν ολοκληρώνουν την προσπάθεια μέσα στο χρόνο, ή
όταν αγγίζουν τους βοηθούς ή τα στηρίγματα.
όταν αλλάζουν τη λαβή κατά το σήκωμα τις μπάρας
Όταν ο αθλητής κάνει βύθισμα στο στήθος
Όταν ο αθλητής χτυπά τη μπάρα στο στήθος
Αποτελέσματα
Τρεις διαιτητές – κριτές κρίνουν την επιτυχία ή όχι κάθε προσπάθειας, επιλέγοντας το λευκό ή το κόκκινο φως αντίστοιχα. Ο αθλητής που θα συγκεντρώσει το υψηλότερο σύνολο είναι ο νικητής. Η δήλωση του βάρους πρέπει να είναι  τουλάχιστον 1 kg κάθε φορά. Σε περίπτωση προσπάθειας κατάρριψης του παγκόσμιου ρεκόρ, η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι ακόμα και μισό κιλό.

Κατάταξη
Οι αθλητές κατατάσσονται ανάλογα με το σωματικό τους βάρος και υπό τον όρο ότι έχουν έναν ελάχιστο βαθμό αναπηρίας. Ο αθλητής πρέπει να είναι ικανός να εκτείνει πλήρως τα χέρια του. Εάν κάποιος αθλητής δεν είναι ικανός να εκτείνει πλήρως τα χέρια του, η ανικανότητα αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 20 βαθμούς.

Στην κατάταξη με βάση την ελάχιστη αναπηρία, οι αθλητές πρέπει να πληρούν τους όρους ελάχιστους βαθμούς αναπηρίας.
Οι αθλητές που πληρούν τους όρους συμμετοχής έχουν προβλήματα κινητικής αναπηρίας, όπως:

ακρωτηριασμούς,
εγκεφαλική παράλυση,
κάκωση του νωτιαίου μυελού και
αθλητές των οποίων η αναπηρία δεν εμπίπτει στις ανωτέρω κατηγορίες (Les Autres)


Ειδικοί όροι
Ο αγωνιζόμενος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του, κατά το χρόνο διεξαγωγής του αγωνίσματος.
Ο αγωνιζόμενος πρέπει να είναι ικανός να εκτείνει πλήρως τα χέρια του και τυχόν απόκλιση δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 20 βαθμούς της πλήρους έκτασης στον έναν από τους δύο αγκώνες, ώστε να εκτελέσει ανύψωση, σύμφωνα με τον κανονισμό.
Εάν κάποιος αθλητής έχει σημαντικά μειωμένο εύρος κινήσεων του άνω μέρους του σώματος, η οποία για την ομάδα κατάταξης αντιπροσωπεύει υψηλό κίνδυνο τραυματισμού, ο αθλητής αυτός μπορεί να αποκλειστεί.
Η ελάχιστη αναπηρία για τους αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού θα καθορίζεται με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τους αθλητές που δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες κατηγορίες (Les Autres), η κατάταξή τους όμως θα είναι μόνιμη.

Όλοι οι μετέχοντες που έχουν επιλεγεί πρέπει να έχουν κριθεί από ιατρό ότι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.

Γενική κατάταξη
α) Ακρωτηριασμένοι
Διπλός ή μονός ακρωτηριασμός άνω του γόνατος.
Διπλός ή μονός ακρωτηριασμός κάτω του γόνατος.
Η ελάχιστη αναπηρία περιλαμβάνει μόνο τους ακρωτηριασμούς οι οποίοι παρουσιάζονται στον αστράγαλο ή πάνω από αυτόν, όχι στο πόδι ή στα δάκτυλα των κάτω άκρων.

β) Αθλητές που δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες κατηγορίες (Les Autres)
Μυϊκή πάρεση των κάτω άκρων.
Μείωση μυϊκής δύναμης τουλάχιστον κατά 20 βαθμούς που να περιλαμβάνει και τα δύο κάτω άκρα όταν ελέγχεται σε κλίμακα 0-5 βαθμών (χωρίς να υπολογίζονται οι βαθμοί 1 και 2). Ένα φυσιολογικό άτομο συγκεντρώνει 50 βαθμούς για κάθε κάτω άκρο (σύνολο 100 βαθμοί και για τα δύο κάτω άκρα). Οι ακόλουθες μυϊκές λειτουργίες των κάτω άκρων θα πρέπει να διαπιστωθούν :

 

Λειτουργία Βαθμός
Κάμψη Ισχίου, 5 μέγιστο
Έκταση Ισχίου, 5 μέγιστο
Απαγωγή Ισχίου, 5 μέγιστο
Προσαγωγή Ισχίου, 5 μέγιστο
Κάμψη Γόνατου, 5 μέγιστο
Έκταση Γόνατου, 5 μέγιστο
Ραχιαία Κάμψη Ποδοκνημικής, 5 μέγιστο
Πελματιαία Κάμψη Ποδοκνημικής, 5 μέγιστο
Αναστροφή κάτω ‘Ακρου, 5 μέγιστο
Εκστροφή κάτω ‘Ακρου, 5 μέγιστο

Σύνολο για κάθε κάτω ‘Ακρο = 50
Γενικό σύνολο για τα δύο ‘Ακρα = 100

Εξαίρεση:
Οι αθλητές που πάσχουν από αρθρόδεση του κάτω άκρου, στην οποία δεν είναι δυνατή ούτε αναστροφή ούτε εκστροφή, θα μετρηθούν με βαθμό 5 στον μυϊκό έλεγχο της αντίστοιχης κατηγορίας (αναστροφή ή εκστροφή).
Εύρος Κινήσεων Αρθρώσεων
Ο έλεγχος πρέπει να γίνει με τη βοήθεια γωνιομέτρου (παθητικές κινήσεις).
Ισχίο: μείωση σε κάμψη-έκταση 60 βαθμών ή αγκύλωση.
Γόνυ: ελλιπής έκταση ή 30 βαθμοί ή αγκύλωση σε οποιαδήποτε στάση.
Αγκύλωση Ποδοκνημικής.
Βράχυνση του κάτω άκρου
Τουλάχιστον 7 εκατοστά διαφοράς (η μέτρηση πρέπει να γίνεται από την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθο στο άνω σφυρό της ίδιας πλευράς).
Πλάτη και κορμός
Μόνιμη σοβαρά περιορισμένη κινητικότητα ή/και όπως στη σκολίωση, με καμπύλη άνω των 60 βαθμών, σύμφωνα με μέτρηση με τη μέθοδο Cobb. Χρειάζεται απόδειξη ακτινογραφίας.
Νάνοι
Το μέγιστο ύψος νάνου, ώστε να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις αναπηρίας, είναι 4 πόδια και 9 ίντσες ή 145 εκατοστά. Ο αθλητής πρέπει να παρουσιάζει και άλλες αναπηρίες πέραν του μικρού αναστήματος, αποκλείοντας έτσι τους υποφυσιακούς νάνους.

Σημείωση:
Παράδειγμα περιπτώσεων που δεν πληρούν τα κριτήρια για τους αθλητές που δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες κατηγορίες (Les Autres):

Σύνδρομο Down ή μογγολισμός ή άτομα με σοβαρά περιορισμένη νοητική ικανότητα. Επίσης, άτομα με καρδιακές, θωρακικές, κοιλιακές, δερματικές, ωτικές και οφθαλμικές παθήσεις, χωρίς κινητική αναπηρία.
Οι αθλητές που δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες κατηγορίες (Les Autres), οι οποίοι παρά τη μόνιμη αναπηρία τους έχουν δυνατότητα αλλαγής του βαθμού αναπηρίας τους (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) θα καταταχτούν εκ νέου πριν από κάθε αγώνισμα.
 

γ) Εγκεφαλική Παράλυση
Η εγκεφαλική παράλυση αποτελεί κάκωση του εγκεφάλου, η οποία δεν είναι προϊούσα και προκαλεί μεταβλητή βλάβη της νευρομυϊκής συναρμογής, του μυϊκού τόνου και της μυϊκής δύναμης, με αποτέλεσμα την ανικανότητα του ατόμου να διατηρήσει φυσιολογική στάση και να εκτελέσει φυσιολογικές κινήσεις.

Αυτή η κεντρική κινητική διαταραχή μπορεί να σχετίζεται με:

ανεπάρκεια αντίληψης
προβλήματα όρασης και ακοής
διαταραχές ομιλίας
Οι προκριθέντες μετέχοντες αθλητές πρέπει να έχουν διάγνωση εγκεφαλικής παράλυσης ή άλλη, μη προϊούσα εγκεφαλική βλάβη, με κινητικές δυσλειτουργίες, είτε συγγενείς είτε επίκτητες.

Εάν κάποια ανωμαλία μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με λεπτομερή νευρολογική εξέταση του αθλητή και δεν υπάρχει πρόδηλη βλάβη της λειτουργίας, το άτομο αυτό δε μπορεί να επιλεγεί.

Τεχνικές
Αθλητές
Αθλητές Διεθνούς Επιπέδου
Anthony Peddle, Μεγάλη Βρετανία
Kenn Jong Jung, Κορέα
Nicholas Slater, Μεγάλη Βρετανία
Kim Browfield, ΗΠΑ
Famina Omar, Αίγυπτος
Tamara Podpalnaya, Ρωσία
Patricia Okafor, Νιγηρία
Emma Brown, Μεγάλη Βρετανία
Cao Ping, Κίνα

Έλληνες Αθλητές
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, ο Βασίλης Γιαννούκας στην κατηγορία – 82,5 κιλών, κατέλαβε την 16η θέση και ο Δημήτρης Ανατολίτης στην κατηγορία – 75 κιλών, κατέλαβε την 14η θέση
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αγωνήστικαν συνολικά 6 αθλητές υπό την καθοδήγιση του Δημήτρη Ιωαννίδη. Ο Γκρέμισλαβ Μοϋσιάδης κατάφερε να κατακτήσει την 6η θέση στην κατηγορία των 60 κιλών, η Νάντια Καζαντζίδου την 5η θέση στα 67,5 κιλά, ο Νικόλαος Γκουντάνης την 6η θέση στα 67,5 κιλά, ο Παύλος Μάμαλος την 6η θέση στα 90 κιλά, ο Δημήτρης Ανατολίτης την 7η θέση στα 82,5 κιλά και ο Παναγιώτης Δήμας 13ος στην κατηγορία των 100 κιλών.

Ηλεκτρονικό περιοδικό για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλητισμού. Μια ευρεία πλατφόρμα επικοινωνίας αθλητών, ομοσπονδιών και εραστών του ερασιτεχνικού αθλητισμού και όχι μόνο.

Web Stories

Social Media

 Facebook

 Twitter

 Youtube

 Instagram

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree