Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο 2ος ευρωπαϊκός τίτλος του Σγουρόπουλου κορυφαία στιγμή σε μία ακόμα πολύ αποδοτική χρονιά

Ημερομηνία:  31 Δεκεμβρίου 2018 Συγγραφέας: 
Κατηγορία:  Πινγκ Πονγκ
Ο 2ος ευρωπαϊκός τίτλος του Σγουρόπουλου κορυφαία στιγμή σε μία ακόμα πολύ αποδοτική χρονιά

Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση ετοιμάζεται ν’ αφήσει πίσω της μία ακόμα πολύ αποδοτική χρονιά. Ένα αγωνιστικό έτος με τόσο καλό απολογισμό, που θα ‘λεγε κάποιος ότι δεν ταιριάζει στο σταθερό σκηνικό της οικονομικής αδυναμίας. Κι όμως, το 2018 κύλησε με διεθνείς διακρίσεις σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα για ν’ αποδειχτεί και πάλι ότι το άθλημα αντέχει στα δύσκολα, προοδεύει κι έχει μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό!

Την κορυφαία στιγμή στον χρόνο, που φεύγει σε λίγες ώρες, αποτέλεσε η ανάδειξη του Γιάννη Σγουρόπουλου σε πρωταθλητή Ευρώπης του απλού νέων για 2η σερί αγωνιστική περίοδο! Το πέτυχε πέρσι στο Γκιμαράες εντυπωσιάζοντας τους πάντες, το πέτυχε και φέτος στο Κλουζ Ναπόκα! Κατάφερε δηλαδή, κάτι ακόμα πιο δύσκολο και δημιούργησε απίστευτο ρεκόρ για το άθλημα στην Ελλάδα. Ο Ελευσίνιος άσος εμφάνισε κι άλλες διακρίσεις, πιστοποίησε τη μεγάλη του κλάση κι έδειξε την εξαιρετική προοπτική του για τη συνέχεια στην ανδρική πλέον κατηγορία.

- Πήρε την 5η θέση στο απλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων.

- Κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο όπεν νέων του Βελγίου, σε απλό και ομαδικό.

- Μπήκε στα προημιτελικά σε απλό και διπλό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 21.

- Ανέβηκε στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης νέων, η υψηλότερη θέση, που εμφάνισε ποτέ Έλληνας αθλητής, γενικά στους διεθνείς πίνακες αξιολόγησης

Από κει και πέρα σηματοδότησε πολύ ενθαρρυντικό γεγονός για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης η ποικιλία των επιτυχιών σε διαφορετικές ηλικίες.

- Ο Παναγιώτης Γκιώνης επανέλαβε την περσινή διάκριση στο Ζάγκρεμπ και αναδείχτηκε ξανά νικητής στο απλό του όπενChallenge της Κροατίας.

- Η εθνική ομάδα των γυναικών κατέκτησε την 4η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες και η Κατερίνα Τόλιου έφτασε ένα βήμα από τα ημιτελικά.

- Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών πήρε με νέα πρωτιά σε όμιλο, όπως και το 2017, την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού.

- Η εθνική νέων πήρε και φέτος την 8η θέση στην Ευρώπη, μάλιστα πλησίασε στην εξασφάλιση μεταλλίου.

- Η νεάνιδα Ελισάβετ Τέρπου και η κορασίδα Μαλαματένια Παπαδημητρίου πήραν συνολικά τρεις πρωτιές στο όπεν νέων της Αιγύπτου. Ήρθαν κι άλλα μετάλλια σε τουρνουά σε World Junior Circuit κι εκτός από τα προαναφερόμενα κορίτσια και τον Σγουρόπουλο μπήκε σε αυτή τη λίστα και η κορασίδα Χρυσή Φωτιάδου.

- Η μικρή Λεμονιά Γκαϊντατζή, ένα ακόμα πρόσωπο που τράβηξε φέτος την προσοχή μας, έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα σε όσους διεθνείς αγώνες πήρε μέρος. Πρώτα κατέλαβε την 3η θέση στο απλό των κοριτσιών έως 11 ετών στο όπεν της Ουγγαρίας, έπειτα κατετάγη 9η στην ίδια ηλικιακή κατηγορία στο πανευρωπαϊκής εμβέλειας Euro Mini Champs και τέλος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στις παγκορασίδες που έχουν γεννηθεί το 2007, στο Masters Minimes, το ετήσιο τουρνουά με χαρακτήρα Τοπ 14 της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος πρόσθεσε το όνομά του στους πρωταθλητές Ελλάδας του απλού ανδρών και η Κατερίνα Τόλιου κατέκτησε τον 2ο τίτλο της στο απλό γυναικών. Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας πανηγύρισε και τους δύο τίτλους ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π..

Τέλος, για τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα στο εξωτερικό, ουσιαστικό είναι να προστεθεί και η θετική εξέλιξη σ’ ένα διαφορετικό αγωνιστικό πεδίο, καθώς σε τρία τουρνουά για αθλητές με αναπηρίες ήρθαν ισάριθμα μετάλλια από Έλληνες διεθνείς (Γιώργο Μουχθή, Χρήστο Στάμου, Αλέξανδρο Διακουμάκο).

Να δούμε συνοπτικά τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στο έτος που φεύγει:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:

Από τις 5 έως τις 7 Ιανουαρίου διεξάγεται στη Βουδαπέστη το ουγγρικό όπεν για μίνι παίδες και κορασίδες. Η μαθήτρια της 5ηςδημοτικού Λεμονιά Γκαϊντατζή προχωρά με συνολικά πέντε νίκες και κατακτά την 3η θέση στο απλό των κοριτσιών έως 11 ετών. Μετέχει πρώτη φορά σε τουρνουά στο εξωτερικό και στον πάγκο έχει τον προπονητή της στον Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας Γιάννη Σταύρου.

Στην ουγγρική πρωτεύουσα ακολουθεί από τις 16 έως τις 21 του μήνα το World Tour της χώρας και η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Παναγιώτη Γκιώνη και τον Κωνσταντίνο Αγγελάκη. Ο πρώτος φτάνει στο καθοριστικό ματς για πρόκριση στο κυρίως ταμπλό και λυγίζει με 4-3 σετ από τον Κινέζο πρωταθλητή Λιου Ντινγκσούο. Αγωνίζονται με τις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Βατσακλή.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου οι καλύτεροι Ευρωπαίοι αθλητές συναντώνται στο Μοντρέ της Ελβετίας και το Τοπ 16 της γηραιάς ηπείρου. Ανάμεσά τους ο Γκιώνης, ο οποίος μετέχει σταθερά στο ιστορικό ετήσιο τουρνουά από το 2014. Έχοντας στο πλευρό του τον Βατσακλή μπαίνει στην 8άδα με νίκη 4-3 σετ επί του Κου Λέι από την Ουκρανία και χάνει με 4-1 από τον Γερμανό Ντιμίτρι Οβτσάροφ.

Στην πρωτεύουσα Μουσκάτ διεξάγεται από τις 7 έως τις 11 του μήνα το όπεν νέων του Ομάν. Είναι το πρώτο στον νέο χρόνο για το World Junior Circuit της διεθνούς ομοσπονδίας, μετέχει η Μαλαματένια Παπαδημητρίου και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό κορασίδων. Η αριστερόχειρας πρωταθλήτρια συγκροτεί δίδυμο με την Αιγύπτια Φαρίντα Μπανταβάι. Στο απλό κορασίδων πλασάρεται στις θέσεις 5-8.

Από τις 14 έως τις 18 το Χοντονίν διεξάγεται με πολυμελή ελληνική αποστολή το Premium Event νέων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων της Τσεχίας. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος  παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό νέων με συμπαίκτη τον Αυστριακό Μασιέι Κολοτζιέτσικ. Η Ιωάννα Γερασιμάτου μπαίνει στο ταμπλό του απλού νεανίδων, ενώ μετέχουν ακόμα οι έφηβοι Γιάννης Δαμιανής, Γεράσιμος Πετρής, οι νεάνιδες Αγγελίνα Δεβελέκου, Ευαγγελία Τρωαδίτη και οι κορασίδες Ζωή Αγγελίδου και Μαρία-Ανελίζε Βαμβακάκη. Παρόντες είναι οι προπονητές Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Χρήστος Λάμης και Μιχάλης Αγγελίδης.

Από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου η Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου δοκιμάζει νέα διεθνή εμπειρία στο όπεν νέων της Σουηδίας. Στο απλό κορασίδων πλασάρεται στις θέσεις 17-32 και στο απλό νεανίδων προκρίνεται στον 1ο γύρο και γνωρίζει εκεί τον αποκλεισμό. Στο Έρεμπρο την κοουτσάρει ο προπονητής του Α.Ο. Ταταύλα Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στις 27 Φεβρουαρίου η εθνική ομάδα των ανδρών έχει εύκολη πρεμιέρα στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Για το 6ο γκρουπ του επιπέδου Α νικά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Λουξεμβούργο με 3-0. Αγωνίζονται ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος.

ΜΑΡΤΙΟΣ:

Στις 4 Μαρτίου αναδεικνύονται στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο οι πρωταθλητές Ελλάδας ανδρών και γυναικών για την περίοδο 2018-2019. Στο απλό ανδρών ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος του Παναθηναϊκού κατακτά τον πρώτο του πανελλήνιο τίτλο στο αγώνισμα. Στον τελικό λυγίζει τον Τάσο Ρηνιώτη με 4-2 σετ. Επιπλέον, μαζί με τον αδερφό του Γιώργο παίρνουν το χρυσό και στο διπλό για τρίτη χρονιά στη σειρά. Στο απλό γυναικών ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου η αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου Κατερίνα Τόλιου για δεύτερη φορά στην καριέρα της. Στον τελικό νικά με 4-1 σετ την Κωνσταντίνα Παρίδη. Στο διπλό γυναικών φτάνουν στην πρωτιά οι Κωνσταντίνα Παρίδη και Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξάγεται μετά από έξι χρόνια στην κοινή έδρα του Α.Ο. Ταταύλα και του Α.Σ. Πέρα Αθηνών και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του επί σειρά ετών παράγοντα του Πέρα Αθηνών και μέλους της διοίκησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Δάμωνα Δαμιανίδη.

Από τις 8 έως τις 11 του μήνα λαμβάνει χώρα στο Μινσκ το 2ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αθλητών και αθλητριών έως 21 ετών. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης. Αμφότεροι παίρνουν με πρωτιά την πρόκριση στο στάδιο 2, μετά ο Σγουρόπουλος μπαίνει και στο ταμπλό ώσπου φτάνει μέχρι την 8άδα. Μένει εκτός μεταλλίων με ήττα 4-3 σετ από τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα. Ο Αγγελάκης αποκλείεται στα γκρουπ του σταδίου 2 σε τριπλή ισοβαθμία. Ο Σγουρόπουλος μπαίνει προημιτελικά και στο διπλό με συμπαίκτη τον Ρώσο Βλαντιμίρ Σιντορένκο. Εκεί γνωρίζουν την ήττα με 3-0 σετ από τους Τόμας Πολάνσκι/Ντένις Κλέιν από την Τσεχία και τη Γερμανία αντίστοιχα. Στην τεχνική καθοδήγηση είναι ο Κώστας Βατσακλής.

Το Σαββατοκύριακο 17-18 Μαρτίου παίζεται στο Σ.Ε.Φ. η τελευταία πράξη στα πρωταθλήματα της Α1 κατηγορίας. Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. πανηγυρίζει δύο τίτλους. Στους άνδρες κυριαρχεί για τρίτη σερί χρονιά και με 31 βαθμούς αφήνει πίσω του τα Ταταύλα (30) και τον Παναθηναϊκό (29). Ο προπονητής Γιώργος Χριστοφοράκης στηρίζεται στους Τάσο Ρηνιώτη, Σιμόν Άρβιντσον, Γιάννη Σγουρόπουλο και Γιώργο Σταματούρο. Στις γυναίκες μαζεύει 23 βαθμούς και επιστρέφει στα πρωταθλήματα μετά από 9 χρόνια. Στον επίλογο ευνοεί τον Ολυμπιακό η ήττα του 2ου της κατάταξης Δ.Α.Ο. Ταύρου (22 βαθμοί) από τον 3ο Φοίνικα Αγίας Σοφίας (20). Ο Χριστοφοράκης έχει στη βασική τριάδα τις Άλεξ Γκάλιτς, Άνι-Τίλντα Γιόχανσον, Μαρία Χριστοφοράκη και χρησιμοποιεί ακόμα τη νεάνιδα Έλσα Τέρπου και την παγκορασίδα Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη.

Το ίδιο διήμερο και στην ίδια αίθουσα ολοκληρώνονται και τα πρωταθλήματα της Α2. Στους άνδρες βγαίνει πρωταθλήτρια η Α.Ε.Κ. με 34 βαθμούς. Στηρίζεται στους Ρενέ Μπροσόν, Κουεντέν Πραντέλ, Χρήστο Τσαρσιταλίδη, Βασίλη Σφακιανάκη, Αλέκο Μητρόπουλο κι έχει προπονητή τον Στεφάνο Κορώνη. Τη 2η θέση παίρνει ο Ίφιτος Πατρών (33 βαθμοί) και την 3η η Αθηνά Μαγκουφάνας (επίσης 33). Στην Α2 γυναικών πανηγυρίζει τον πρώτο του τίτλο ο Γ.Α.Ο. Πειραιά συγκεντρώνοντας 27 βαθμούς. Βασίζεται στις Μιχαέλα Ντίμοβα, Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου, Ελένη Σοφρά, Ελπίδα Οικονόμου και Μαίρη Κουκουτού. Στη 2η θέση τερματίζει ο Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας (26 βαθμοί) και στην 3η ο Α.Ο. Άρης 2006 (24).

Από τις 20 έως τις 25 Μαρτίου διεξάγεται στη Βρέμη το World Tour Platinum της Γερμανίας και παίρνουν μέρος οι Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Τάσος Ρηνιώτης και Κωνσταντίνος Αγγελάκης (στην τεχνική καθοδήγηση είναι ο Κώστας Βατσακλής). Περισσότερο προχωρά ο Γκιώνης, που αποκλείεται στη δεύτερη προκριματική φάση και τον 1ο γύρο των νοκ άουτ. Σημειωτέον ότι Γκιώνης και Αγγελάκης συναντώνται στο ίδιο προκριματικό γκρουπ και επιβάλλεται ο πρώτος με 4-0 σετ.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα γίνεται στο Λινιάνο το όπεν νέων της Ιταλίας και η Ελλάδα μετέχει με τους εφήβους Γεράσιμο Χατζηλυγερούδη, Κωνσταντίνο Λυκοστράτη, Νίκο Κορδαλή και τις κορασίδες Μαλαματένια Παπαδημητρίου και Χρυσή Φωτιάδου. Η τελευταία καταφέρνει να μπει στο κυρίως ταμπλό του απλού με πρωτιά στον όμιλό της. Στο κοουτσάρισμα των αγοριών είναι ο προπονητής της Ε.Α. Βόχας Αντώνης Πέρρας και των κοριτσιών ο τεχνικός υπεύθυνος στις Σάρισες Φλώρινας Λίβιου Πρεντόακα. 

Την Τρίτη 27 του μήνα η εθνική ανδρών αντιμετωπίζει στη Μόσχα τη Ρωσία για τη 2η αγωνιστική του 6ου γκρουπ στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2019. Παίρνει προβάδισμα με 2-0, αλλά δέχεται την ανατροπή με 3-2 σε συναρπαστικό αγώνα, που κρατά 3,5 ώρες. Ο Γκιώνης και ο Σγουρόπουλος σημειώνουν από μία νίκη και μία ήττα, ενώ κάμπτεται στη θέση 3 ο Παπαγεωργίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:

Στο Σ.Ε.Φ. ολοκληρώνεται στις 2 Απριλίου το τριήμερο Πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων-νεανίδων. Στο ομαδικό κατακτούν τους τίτλους οι Αετοί Πόλης στα αγόρια και ο Ολυμπιακός στα κορίτσια. Οι Αετοί πανηγυρίζουν τον συγκεκριμένο τίτλο για πρώτη φορά στη μικρή ιστορία τους και στον τελικό κάμπτουν τον Ολυμπιακό με 3-2. Στις νεάνιδες η ομάδα του Πειραιά δίνει συνέχεια στο περσινό χρυσό μετάλλιο, φτάνει τις 14 πρωτιές στον θεσμό και στον τελικό επικρατεί του Γ.Α.Ο. Πειραιά με 3-1. Οι Αετοί έχουν βασικούς τον Γεράσιμο Χατζηλυγερούδη, τον Γεράσιμο Πετρή και τον Γιάννη Δαμιανή και στη σύνθεσή τους ακόμα τον Μάριο Χατζηκυριάκο και τον Χρήστο Τσεντεκίδη. Στην τεχνική καθοδήγηση είναι ο Χρήστος Λάμης. Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Χριστοφοράκη αγωνίζεται στον τελικό με τις Γεωργία Χατζάκη, Ελισάβετ Τέρπου και Νικολέτα Κατσίβελη και παρατάσσει ακόμα στη διοργάνωση τις Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη, Ηρώ Κοζάρη και Νεφέλη Καφάτου.

Στο απλό αναδεικνύονται πρωταθλητές Ελλάδας ο Γιάννης Σγουρόπουλος στους νέους και η Ελισάβετ Τέρπου στις νεάνιδες. Ο αθλητής του Ολυμπιακού επιβεβαιώνει εύκολα τα προγνωστικά και κατακτά τον τίτλο για τρίτη διαδοχική χρονιά. Στον τελικό επιβάλλεται με 4-0 σετ του Μιχάλη Διαμαντόπουλου. Η αθλήτρια του Ολυμπιακού παίρνει πρώτη φορά το χρυσό στο αγώνισμα και στον τελικό ξεπερνά την Ιωάννα Γερασιμάτου με 4-1 σετ. Στο διπλό νέων αναδεικνύονται νικητές ο Σγουρόπουλος και ο Αλκιβιάδης Σταματούρος και στο διπλό νεανίδων η Τέρπου με την (κορασίδα ακόμα) Μαλαματένια Παπαδημητρίου.

Ακολουθεί από τις 13 έως τις 15 του μήνα στα Χανιά (κλειστό γυμναστήριο Κλαδισού) η τελική φάση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων. Στο ομαδικό σηκώνουν το τρόπαιο ο Δ.Α.Ο. Ταύρου στα αγόρια και ο Γ.Α.Ο. Πειραιά στα κορίτσια. Η ομάδα του Ταύρου παίρνει τον 3ο τίτλο στην ιστορία της σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία και στον τελικό νικά τον Γ.Α.Ο. Πειραιά με 3-1. Αγωνίζονται οι Λαυρέντιος Καραμέτος, Ιάκωβος Αϊβατίδης και Αλέξανδρος Μαδέσης, ενώ στο ρόστερ είναι και ο Παντελεήμων Αϊβατίδης. Κοουτσάρει ο Κώστας Μαδέσης. Οι Πειραιώτισσες κρατούν τα σκήπτρα από το 2017 και στον τελικό επιβάλλονται του Ο.Ε.Α. Φλώρινας με 3-0. Ο προπονητής Γιώργος Χριστοφοράκης έχει στην ομάδα τις Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Μαίρη Κουκουτού, Ντανιέλα Γραμματοπούλου και Ελπίδα Οικονόμου.

Στο απλό παίδων αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας ο Ιάκωβος Αϊβατίδης και στο απλό κορασίδων η Μαλαματένια Παπαδημητρίου. Ο αθλητής του Ταύρου γεύεται αυτή τη χαρά στην τελευταία του χρονιά στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, ενώ η 14χρονη αθλήτρια του Γ.Α.Ο. Πειραιά κρατά τα σκήπτρα, που είχε από πέρσι στη Χίο. Στους τελικούς ο Αϊβατίδης επικρατεί με 3-0 σετ του Σωκράτη Γιαννούτσου και η Παπαδημητρίου με 3-1 της Χρυσής Φωτιάδου. Η Παπαδημητρίου κατακτά την πρωτιά και στο διπλό κορασίδων με τη συμπαίκτριά της στον Γ.Α.Ο.Π. Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου. Στο διπλό παίδων έρχονται πρώτοι ο Παναγιώτης Αδριανός και ο Σωκράτης Γιαννούτσος του Γ.Α.Ο.Π..

Στις 14 Απριλίου το Ζάγκρεμπ αποδεικνύεται απολύτως …γούρικο για τον Παναγιώτη Γκιώνη. Ο κορυφαίος αμυντικός επαναλαμβάνει την επιτυχία του 2017 στο ίδιο μέρος και παίρνει ξανά την πρωτιά στο απλό ανδρών του Challenge open τηςI.T.T.F. στην Κροατία. Στον τελικό επικρατεί με 4-1 σετ του Γερμανού Ρικάρντο Βάλτερ, που είναι νούμερο 1 του τουρνουά, ενώ στα ημιτελικά ξεπερνά με 4-3 το νούμερο 2, τον επίσης Γερμανό Μπενεντίκτ Ντούντα. Στον πάγκο έχει και σε αυτό το τουρνουά τον Κώστα Βατσακλή.

Λίγες ημέρες μετά φτάνει σε διακρίσεις στο εξωτερικό ο Γιάννης Σγουρόπουλος. Στο όπεν νέων του Βελγίου, που γίνεται στο Σπα από τις 18 έως τις 22 Απριλίου, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο απλό και το ομαδικό νέων και το ασημένιο στο διπλό. Στο απλό, όπου είναι 1ο φαβορί, νικά στον τελικό τον Πολωνό Πρέμισλαβ Βάλατσεκ με 4-1 σετ. Στο ομαδικό αγωνίζεται μαζί με τους Ιάπωνες Αότο Ασάζου και Τακέρου Κασίβα και στον τελικό επικρατούν της Ισπανίας Α με 3-1. Στο διπλό έχει συμπαίκτη τον Νορβηγό Μπόργκαρ Χάουγκ. Στο πλευρό του Σγουρόπουλου είναι ο Κώστας Βατσακλής.

Στις 24 Απριλίου η εθνική μας ομάδα των γυναικών ηττάται με 3-1 από την Αγγλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Είναι εξ αναβολής αγώνας για το 3ο γκρουπ στο επίπεδο Β των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού 2019. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος παρατάσσει τις Κατερίνα Τόλιου, Γεωργία Ζαβιτσάνου και Μαρία Χριστοφοράκη. Η Τόλιου πετυχαίνει και τη μοναδική νίκη στην αρχή όταν κάμπτει με 3-2 την ελληνικής καταγωγής Μαρία Τσαπτσίνος.

Τέλη του μήνα οι κορασίδες Παπαδημητρίου, Γραμματοπούλου και ο έφηβος Χατζηλυγερούδης παίρνουν μέρος στο όπεν νέων της Γαλλίας, που γίνεται στο Μετς. Στο απλό κορασίδων η Παπαδημητρίου προκρίνεται στο ταμπλό και αποκλείεται στον γύρο των «32». Στο διπλό Παπαδημητρίου/Γραμματοπούλου μένουν στη 16άδα. Τις κοουτσάρει η Λάουρα Νικουλάε.

Στις 28-29 Απριλίου διεξάγονται στο Σ.Ε.Φ. τα μπαράζ διασυλλογικών κατηγοριών. Κατακτώντας την 1η θέση στους άνδρες ο Ίφιτος Πατρών ανεβαίνει στην Α1, ενώ μένει σε αυτή η Φιλία Ορεστιάδας. Επίσης, από τα μπαράζ της Β’ Εθνικής παίρνουν το «εισιτήριο» για την Α2 ο Φοίνικας Πειραιά και ο Α.Ο. Διονύσου στους άνδρες, ο Ο.Ε.Α. Φλώρινας και ο Παναθηναϊκός Α.Ο. στις γυναίκες.

ΜΑΪΟΣ:

Έπειτα από 8 μέρες αγώνων ολοκληρώνεται στις 6 Μαΐου στο Χάλμσταντ της Σουηδίας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού. Και τα δύο εθνικά μας συγκροτήματα αγωνίζονται στη 2η κατηγορία της διοργάνωσης και αναγκαστικά παίζουν για τις θέσεις 25-48. Οι άνδρες (Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιάννης Σγουρόπουλος, Τάσος Ρηνιώτης και προπονητής ο Κώστας Βατσακλής) κατακτούν αρχικά την 3η θέση στο 7ο γκρουπ και περνάνε στην πρώτη 12άδα της κατηγορίας. Νικούν 3-0 το Εκουαδόρ, 3-2 την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Παραγουάη, ενώ χάνουν 3-1 από την Ιταλία. Στη συνέχεια όμως, γνωρίζουν την ήττα με 3-0 από τη Δανία και δεν μπορούν να διεκδικήσουν την άνοδο. Κατατάσσονται στις θέσεις 33-36.

Η εθνική γυναικών (Κατερίνα Τόλιου, Γεωργία Ζαβιτσάνου, Μαρία Χριστοφοράκη, Κωνσταντίνα Παρίδη και στον πάγκο ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος) νικά για το 6ο γκρουπ το Βέλγιο με 3-2, την Τουρκία με το ίδιο σκορ και την Αργεντινή με 3-1, χάνει 3-1 από τη Σλοβενία και 3-0 στο φινάλε από την Ιταλία και τελικά μένει στην 4η θέση και έξω από την πρώτη 12άδα της κατηγορίας. Σε νοκ άουτ ματς χάνει 3-0 από το Βέλγιο και τελικά περιορίζεται στις θέσεις 41-44.   

Με τον μεγάλο τελικό, που φιλοξενείται στα Χανιά στις 5 και 6 Μαΐου, γράφει φινάλε μία ακόμα σεζόν των αναπτυξιακών τουρνουά. Είναι η 4η χρονιά, που η σειρά κλείνει με τελικό και στο κλειστό γυμναστήριο Κλαδισού συγκεντρώνονται οι καλύτεροι αθλητές από έξι ηλικιακές κατηγορίες. Τα χρυσά μετάλλια κατακτούν ο Γιάννης Δαμιανής στους νέους, η Ελισάβετ Τέρπου στις νεάνιδες, ο Σωκράτης-Βησσαρίων Γιαννούτσος στους παίδες, η Μαλαματένια Παπαδημητρίου στις κορασίδες, ο Ανδρέας Καραμπελιάς στους παμπαίδες και η Λεμονιά Γκαϊντατζή στις παγκορασίδες. Έχουν προηγηθεί 11 όπεν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Εκεί σηκώνουν περισσότερες φορές το τρόπαιο ο Γεράσιμος Πετρής στους νέους (3 φορές), η Ελισάβετ Τέρπου στις νεάνιδες (4), οι Ιάκωβος Αϊβατίδης, Αλέξανδρος Μαδέσης, Σωκράτης Γιαννούτσος στους παίδες (από 3), η Μαλαματένια Παπαδημητρίου στις κορασίδες (4), ο Γιάννης Πιστόλας και ο Ηρακλής Κερασίδης στους παμπαίδες (από 3) και η Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη στις παγκορασίδες (4). Στις κατηγορίες των μίνι παμπαίδων και των μίνι παγκορασίδων, που δεν περιλαμβάνονται στον τελικό, πρωταγωνιστούν ο Χρυσοβαλάντης-Παντελής Σαμπαλής με 7 πρωτιές και η Βασιλική Μπουλά με 3 αντίστοιχα.

Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση βγάζει δυναμική και στους αθλητές με αναπηρίες και στις 12 Μαΐου χαμογελά για την επιτυχία του Γιώργου Μουχθή στο όπεν της Σλοβενίας. Ο αθλητής του Π.Α.Σ.Κ.Α. παίρνει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό της κλάσης 6 των ορθίων με συμπαίκτη τον Ρουμάνο Μπόμπι Σίμιον. Η μικτή Ρουμανίας/Ελλάδας νικά στα ημιτελικά τη Χιλή με 2-0 και στον τελικό τη Μεγάλη Βρετανία με 2-1. Πρόκειται για πρωτοφανή επιτυχία σε τουρνουά, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του Para Table Tennis της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος (I.T.T.F.). Στο απλό ο 24χρονος πρωταθλητής Μουχθής μένει έξω από τα νοκ άουτ σε ισοβαθμία. Στο Λάσκο αγωνίζεται και ο νεαρός Αλέξανδρος Διακουμάκος της κλάσης 10 των ορθίων και αποκλείεται στα γκρουπ.

Στις 17 Μαΐου η Κατερίνα Τόλιου παίρνει πρωτάθλημα στη Σουηδία με τη Στόρφορς! Στον καθοριστικό τρίτο τελικό των πλέι οφ η ομάδα κάμπτει εκτός έδρας την Έσλοβ με 5-3. Είναι ο παρθενικός τίτλος της Στόρφορς, αλλά και ιστορική πρωτιά για την Τόλιου στο εξωτερικό. Καμία άλλη Ελληνίδα δεν έχει κατακτήσει διασυλλογικό πρωτάθλημα 1ης εθνικής κατηγορίας στο εξωτερικό.  

Το Σαββατοκύριακο 19-20 Μαΐου γίνονται στη Θεσσαλονίκη και την ομοσπονδιακή αίθουσα της Δ.Ε.Θ. τα μπαράζ της Α1-Α2 κατηγορίας γυναικών. Ο Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας και ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών είναι οι κερδισμένοι. Το σωματείο της Καβάλας κατακτά την 1η θέση στο ειδικό τουρνουά και επιστρέφει στην Α1 ύστερα από τρία χρόνια. Με τη 2η προνομιούχο θέση στην έξτρα διαδικασία ο Α.Σ. Πέρα εξασφαλίζει την παραμονή του. Μετά από πολλά χρόνια υποβιβάζεται στην Α2 η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ στην 4ηθέση των μπαράζ μένει ο Άρης 2006.

Στις 22 Μαΐου η εθνική γυναικών πετυχαίνει στο Τροντχάιμ την πρώτη νίκη της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2019. Για την 3η (και τελευταία στον 1ο γύρο) αγωνιστική του 6ου γκρουπ στο επίπεδο Β των προκριματικών κάμπτει τη Νορβηγία με 3-1 και κάνει σημαντικό βήμα για την πρόκριση στο στάδιο 2 του πρωταθλήματος. Δύο νίκες σημειώνει η Τόλιου, μία η Ζαβιτσάνου, ενώ στην τριάδα του Κωστόπουλου είναι και η Παρίδη. 

Από τις 23 έως τις 27 του μήνα ο Σγουρόπουλος παίρνει μέρος στο πολωνικό όπεν νέων, στο Τσέτνιεβο και φτάνει σε νέες επιτυχίες. Στο Premium event του World Junior Circuit κατακτά την 3η θέση στο διπλό νέων με συμπαίκτη τον Λιθουανό Μεντάρδας Στανκεβίτσιους κι επίσης την 3η θέση στο ομαδικό αγωνιζόμενος με τους Ιάπωνες Άοτο Ασάζου και Τακέρου Κασίβα, με τους οποίους είχε συνεργαστεί και στο Βέλγιο. Παράλληλα, πλασάρεται στην πρώτη 8άδα του απλού. Στο κοουτσάρισμα έχει τον Κώστα Βατσακλή. Στο πολωνικό όπεν μετέχουν και οι κορασίδες Μαλαματένια Παπαδημητρίου και Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου. Προκρίνονται στον 1ο γύρο του απλού και παίζουν υπό τις οδηγίες του Τάσου Ρηνιώτη.

Το τριήμερο 26, 27 και 28 Μαΐου η Καβάλα φιλοξενεί την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος παμπαίδων-παγκορασίδων. Στο ομαδικό των αγοριών παίρνει τον τίτλο το Ρουφ 80 και το καταφέρνει πρώτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό καταβάλλει με 3-0 τον Φάρο Αλεξανδρούπολης. Στο ομαδικό των κοριτσιών επικρατεί ο Ολυμπιακός και πανηγυρίζει επίσης τον παρθενικό τίτλο στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Στον τελικό λυγίζει με 3-2 τον Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας. Το Ρουφ στηρίζεται στον Ηλία Κερασίδη και τον Γιάννη Μαλαμούδη κι έχει υπεύθυνο προπονητή τον Άρη Τσακίρογλου. Στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Χριστοφοράκης βασίζεται στην Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη και τη Νεφέλη Καφάτου.

Πρωταθλητές Ελλάδας στο απλό αναδεικνύονται ο Γιάννης Μαλαμούδης και η Λεμονιά Γκαϊντατζή. Ο 12χρονος αθλητής νικά στον τελικό με 3-0 σετ τον Ανδρέα Καραμπελιά, ενώ καταφέρνει να πάρει το χρυσό μετάλλιο και στο διπλό παμπαίδων με τον Ηρακλή Κερασίδη. Στον συναρπαστικό τελικό του απλού παγκορασίδων η αθλήτρια του Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας ξεπερνά με 3-2 σετ τη Μεραμβελλιωτάκη. Στο διπλό παγκορασίδων αναδεικνύονται νικήτριες οι Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη/Νεφέλη Καφάτου.

Στις 29 Μαΐου ο Κώστας Παπαγεωργίου ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από τη δράση. Ο εμβληματικός πρωταθλητής παρίσταται στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, που ειδικά για την περίσταση οργανώνεται σε αίθουσα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και λέει συγκινημένος το «αντίο» δίπλα στον προπονητή του και σε συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα. Ο πολυνίκης των Πανελληνίων πρωταθλημάτων, δευτεραθλητής Ευρώπης του ομαδικού το 2013 κι επί σειρά ετών αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αποφασίζει να κλείσει την καριέρα του στο 40ο έτος της ηλικίας του εξαιτίας αυξημένων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

ΙΟΥΝΙΟΣ:

Στις 11 Ιουνίου έρχεται νέα διεθνής διάκριση στους αθλητές με αναπηρίες. Στο ισπανικό όπεν της Βαρκελώνης ο Χρήστος Στάμου κατακτά με ξένους συμπαίκτες το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό των κλάσεων 1-2 (σ.σ. άτομα σε αμαξίδιο). Ο αθλητής του Τριπτόλεμου συγκροτεί ομάδα με τον Αργεντινό Φερνάρντο Εμάνουελ Έμπερχαρντ και τον Ιάπωνα Μιτσουχίρο Ματσούο. Ο Στάμου μπαίνει και στα προημιτελικά του απλού. Στους αγώνες μετέχει και ο Λάζαρος Τέλογλου της κλάσης 10 (σ.σ. των ορθίων) και πλασάρεται στις θέσεις 5-8 του απλού.

Από τις 26 Ιουνίου έως τη 1 Ιουλίου διεξάγονται στην Ταρραγόνα της Ισπανίας οι 18οι Μεσογειακοί Αγώνες. Η επιτραπέζια αντισφαίριση φιλοξενείται στο Βαλς της Καταλονίας και τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά έρχονται από τις γυναίκες. Με σπουδαία νίκη 3-2 στην 8άδα απέναντι στο 1ο φαβορί, την Αίγυπτο, η εθνική ομάδα παίζει δύο φορές για μετάλλιο και τελικά παίρνει την 4η θέση. Στην 4άδα χάνει με 3-1 από την Τουρκία και στον «μικρό» τελικό 3-0 από τη Γαλλία. Αγωνίζεται με τις Κατερίνα Τόλιου, Γεωργία Ζαβιτσάνου, Κωνσταντίνα Παρίδη κι έχει στον πάγκο τον Κώστα Βατσακλή. Επίσης, η Τόλιου περνά δύο φάσεις και τελικά πλασάρεται στις θέσεις 5-8 του απλού γυναικών. Η τριάδα των ανδρών με τους Γιάννη Σγουρόπουλο, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, Κωνσταντίνο Αγγελάκη αποκλείεται στη φάση των ομίλων του ομαδικού. Στο απλό ο Σγουρόπουλος περνά στη φάση των «16» και μολονότι στο νέο γκρουπ συνεχίζει με 2 νίκες και 1 ήττα μένει σε τριπλή ισοβαθμία εκτός προημιτελικών.

ΙΟΥΛΙΟΣ:

Στις 2 του μήνα ανακοινώνονται οι διεθνείς πίνακες αξιολόγησης Ιουλίου και ο Σγουρόπουλος φτάνει σε νέα κορυφαία επίδοση. Στην κατηγορία των νέων μετακινείται στο νούμερο 4 του κόσμου, θέση που συνιστά γενικώς το καλύτερο πλασάρισμα για Έλληνα αθλητή στην ιστορία.

Από τις 15 μέχρι τις 24 Ιουλίου γίνεται στο Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων κι επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση με τον καταπληκτικό Γιάννη Σγουρόπουλο να γράφει άλλη μία λαμπρή σελίδα στην καριέρα του. Στα 18 του χρόνια αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων για 2η σερί διοργάνωση και προκαλεί τεράστια αίσθηση παγκοσμίως. Στην εντυπωσιακή πορεία του στο Polivalenta Cluj Sport Hall αποκλείει κατά σειρά τον Τσέχο Φράντισεκ Οντέρκα με 4-0 σετ στους «64», τον Γερμανό Σέντρι Μέισνερ με 4-1 στους «32», τον Ρώσο Βλαντιμίρ Σιντορένκο (πρωταθλητή Ευρώπης του απλού παίδων το 2016 και το 2017) με 4-0 στους «16», τον Ιταλό Ματέο Μούτι με 4-2 στην 8άδα, τον Ρώσο Μαξίμ Γκρέμπνεφ με 4-1 στα ημιτελικά και τον Σουηδό Τρουλς Μέρεγκαρντ (δευτεραθλητή κόσμου στο ίδιο αγώνισμα) με 4-3 στον συγκλονιστικό τελικό. Σημειωτέον ότι στο ματς για το χρυσό μετάλλιο ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή καταφέρνει ανατροπή από 1-3 πίσω στα σετ!

Ο Σγουρόπουλος κυνηγά μετάλλια και στα υπόλοιπα ατομικά αγωνίσματα. Στο διπλό νέων με τον Ρώσο Σιντορένκο χάνουν στο καθοριστικό ματς για τα μετάλλια και αρκούνται στις θέσεις 5-8. Στο μικτό με τη Λευκορωσίδα Ναντέζντα Μπογκντάνοβα γνωρίζουν πρόωρο αποκλεισμό στους «32». Επίσης στα ατομικά η Μαλαματένια Παπαδημητρίου μπαίνει στις «32» του απλού κορασίδων, ενώ η νεάνιδα Ιωάννα Γερασιμάτου παίρνει την 3η θέση στο ταμπλό της «παρηγοριάς».

Στο ομαδικό φτάνει ψηλότερα το συγκρότημα των νέων, που κατακτά την 8η θέση, όπως και πέρσι στο Γκιμαράες. Υπεύθυνος προπονητής είναι ο Βατσακλής κι εκτός από τον Σγουρόπουλο παρατάσσει τους Γιάννη Δαμιανή, Δημήτρη Στάμου και Μιχάλη Διαμαντόπουλο. Η ομάδα μπαίνει στην 8άδα με σπουδαία νίκη 3-2 επί της Σουηδίας και χάνει στις λεπτομέρειες τη θέση στα μετάλλια με 3-2 από τη Γερμανία. Οι παίδες (Ιάκωβος Αϊβατίδης, Παναγιώτης Αδριανός, Αλέξανδρος Μαδέσης και κόουτς ο Σωτήρης Ζήκος) κατατάσσονται 19οι και πέφτουν στη 2η κατηγορία, οι νεάνιδες 25ες (Ελισάβετ Τέρπου, Ιωάννα Γερασιμάτου, Θεοδώρα Βασιλειάδου και στον πάγκο ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος) και οι κορασίδες 20ες (Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου, Χρυσή Φωτιάδου και υπεύθυνη προπονήτρια η Λάουρα Νικουλάε).

Ο Σγουρόπουλος, γενικά η αποστολή στη Ρουμανία και όλοι οι φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην Ελλάδα, δεν μπορούν να χαρούν όσο θα ήθελαν την ιστορική διάκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Από νωρίς το πρωί την ημέρα του τελικού η χώρα μετράει νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στην Αττική στις 23 του μήνα και φυσικά ο Ελευσίνιος πρωταθλητής και ο προπονητής του εκφράζουν στις δηλώσεις τους τα ιδιαίτερα συναισθήματά τους και αφιερώνουν το τρόπαιο στη μνήμη των θυμάτων. Να προστεθεί ότι δοκιμάζονται και άνθρωποι του αθλήματος από την πύρινη λαίλαπα και καταστρέφεται ολοσχερώς η οικία του διεθνή αθλητή Κωνσταντίνου Αγγελάκη στον Νέο Βουτζά.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:

Από τη 1 έως τις 5 Αυγούστου διεξάγεται στο Εντιρνέ της Τουρκίας το Βαλκανικό πρωτάθλημα για αθλητές και αθλήτριες μέχρι 21 ετών και η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. αποφασίζει τη συμμετοχή τιμής ένεκεν, με αντιπροσωπευτική αποστολή από την ακριτική Αλεξανδρούπολη. Στους αγώνες παίρνουν μέρος ο 13χρονος Κίμωνας Μήτκας και ο 14χρονος Νικηφόρος Μύρος από τον Εθνικό και τον Φάρο Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα και αποκομίζουν πολύτιμη εμπειρία. Στο απλό μάλιστα καταφέρνουν να περάσουν επιτυχώς τη διαδικασία των προκριματικών. Αγωνίζονται με την καθοδήγηση του προπονητή του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Ανδρέα Νικολακάκη.

Στις 11 του μήνα ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος κατακτούν την 3η θέση στο διπλό ανδρών στο ετήσιο τουρνουά της Οστάνδης, στο Βέλγιο.

Το τριήμερο 24, 25 και 26 Αυγούστου διεξάγεται στο Σίλτιγχαϊμ της Γαλλίας το Euro Mini Table Tennis Champs και στην κατηγορία κοριτσιών έως 11 ετών η Λεμονιά Γκαϊντατζή καταφέρνει να πάρει την πολύ τιμητική 9η θέση. Στο καθιερωμένο πανευρωπαϊκής εμβέλειας τουρνουά η αθλήτρια του Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του προπονητή της Γιάννη Σταύρου κι εμφανίζει θαυμάσιο ατομικό απολογισμό με 10 νίκες και 2 ήττες.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:

Το Αλικάντε της Ισπανίας φιλοξενεί από τις 18 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων ανδρών-γυναικών και την Ελλάδα εκπροσωπούν οι Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Γιάννης Σγουρόπουλος και Κατερίνα Τόλιου. Στην τεχνική καθοδήγηση βρίσκεται ο Κώστας Βατσακλής. Ο Γκιώνης πλασάρεται στις θέσεις 9-16 τόσο στο απλό (όπου χάνει με 4-2 σετ από τον Αυστριακό Ντάνιελ Χάμπεσον) όσο και στο διπλό με τον Σλοβάκο συμπαίκτη του Βανγκ Γιανγκ (ήττα με 4-2 από τους Γερμανούς Ρούβεν Φόλους/Ρικάρντο Βάλτερ). Επιτυχία σημειώνει η Τόλιου, καθώς προκρίνεται στον 1ογύρο του απλού γυναικών (σημείο στο οποίο αποκλείστηκε αργότερα) περνώντας δύσκολα από δύο προκριματικές φάσεις. Σε τριπλή ισοβαθμία μένει έξω από το ταμπλό του απλού ανδρών ο Σγουρόπουλος παρά την ιδανική αρχή με δύο νίκες.

Από τις 19 έως τις 23 του μήνα διεξάγεται στο Βελιγράδι το όπεν νέων και παίδων της Σερβίας. Ψηλότερα φτάνουν η Μαλαματένια Παπαδημητρίου και η Χρυσή Φωτιάδου στο ομαδικό κορασίδων, όπου παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο. Επίσης, μπαίνουν στα προημιτελικά η Παπαδημητρίου στο απλό και το διπλό κορασίδων (έχει συμπαίκτρια την Κροάτισσα Χάνα Αράποβιτς), η Φωτιάδου στο διπλό κορασίδων (με τη Βικτόρια Βρόζεκ από την Πολωνία), ο Ιάκωβος Αϊβατίδης και ο Αλέξανδρος Μαδέσης στο διπλό παίδων. Στη σερβική πρωτεύουσα αγωνίζονται ακόμα οι παίδες Ιωσήφ Ελσάμι και Ζαχαρίας Ελσάμι. Στο κοουτσάρισμα είναι οι προπονητές Κώστας Μαδέσης της Α.Ε.Κ. και Λίβιου Πρεντόακα του Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες Φλώρινας.  

Με διπλή ελληνική συμμετοχή γίνεται από τις 20 έως τις 22 του μήνα στην Οστράβα το τουρνουά αθλητών με αναπηρίες της Τσεχίας. Στην κλάση 10 (σ.σ. όρθιοι) ο Αλέξανδρος Διακουμάκος παίρνει την 3η θέση στο ομαδικό με συμπαίκτη τον Γάλλο Μπενουά Γκρασέ. Γίνεται ο 3ος Έλληνας διεθνής, που πανηγυρίζει μετάλλιο σε διεθνές τουρνουά μέσα στο 2018. Στην κλάση 6 (επίσης των ορθίων) αγωνίζεται και ο Μάριος Χατζηκυριάκος.

Στο κλείσιμο του μήνα ο Φοίνικας Αγίας Σοφίας Πειραιά παίρνει την πρόκριση στη 2η φάση του E.T.T.U. Cup γυναικών. Αγωνίζεται στο Βέλγιο για το 2ο γκρουπ και καταλαμβάνει τη 2η προνομιούχο θέση με 2 νίκες και 1 ήττα. Παρατάσσει τις αθλήτριες Αλίκη Κιούφη, Γιάνα Τιμίνα και Δήμητρα Τσεκούρα και στον πάγκο είναι ο Απόστολος Αναγνωστόπουλος. Στη 2η συνεχόμενη παρουσία τους στην Ευρώπη οι Σάρισες Φλώρινας αποκλείονται στην 1η φάση. Αγωνίζονται επίσης στο Βέλγιο και μένουν 3ες στο 1ο γκρουπ. Έχουν στη σύνθεση τις Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Χρυσή Φωτιάδου, Μαριάνα Γενεράλη και στην τεχνική καθοδήγηση τον Λίβιου Πρεντόακα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:

Στις 2 του μήνα η εθνική ανδρών επικρατεί του αξιόμαχου Λουξεμβούργου στο δουκάτο με 3-1 και σιγουρεύει και τυπικά την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2019. Το ματς είναι για την 4η αγωνιστική στο 6ο γκρουπ του επιπέδου Α και φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση με 5 βαθμούς κι ένα παιχνίδι περισσότερο από τη Ρωσία. Στο αθλητικό κέντρο του Μπέρμπουργκ ο Βατσακλής στηρίζεται στους Τάσο Ρηνιώτη, Γιάννη Σγουρόπουλο και Παναγιώτη Γκιώνη (ο τελευταίος γνωρίζει τη μοναδική ήττα).

Το Μπουένος Άιρες φιλοξενεί από τις 7 έως τις 15 Οκτωβρίου το Ολυμπιακό τουρνουά Νέων στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Ο Σγουρόπουλος έχει τη χαρά και την τιμή να είναι παρών και σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση και φέρνει νέο καλό αποτέλεσμα. Κατακτά την 5η θέση στο απλό και την 9η στο ομαδικό. Στην αρχική φάση του απλού παίρνει την πρωτιά στον 8ο όμιλο με τρεις νίκες. Αργότερα νικά με 4-2 σετ τον Γάλλο Μπαστιέν Ρεμπέρ, μπαίνει στα προημιτελικά και πετυχαίνει τον βασικό του στόχο. Γνωρίζει τον αποκλεισμό με 4-1 σετ από τον Λιν Γιου Τζου από την Ταϊπέι και πλασάρεται στις θέσεις 5-8. Στο Tecnópolis Park της πρωτεύουσας της Αργεντινής μετέχει και στο ομαδικό με συμπαίκτρια τη Λευκορωσίδα Ναντέζντα Μπογκντάνοβα. Ως Mix Europe 3 προκρίνονται στη 16άδα με τη 2η θέση από το γκρουπ Β κι εκεί χάνουν φυσιολογικά από την πανίσχυρη Ιαπωνία με 2-0. Ο Έλληνας άσος έχει στην τεχνική καθοδήγηση τον Κώστα Βατσακλή.

Από τις 19 έως τις 21 του μήνα διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών. Σε γυμναστήριο μέσα στη διάσημη Disneyland, στο Παρίσι, ο Παναγιώτης Γκιώνης αποκλείεται στη φάση των ομίλων. Μένει στην 3η θέση του 3ου γκρουπ χάνοντας 4-1 σετ από τον Κορεάτη Τζεόνγκ Σανγκούν κι επίσης 4-1 από τον Βραζιλιάνο Γκουστάβο Τσουμπόι. Στον πάγκο είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου γίνεται η 2η φάση του E.T.T.U. Cup γυναικών, όπου σταματά φυσιολογικά η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Φοίνικα Αγίας Σοφίας. Αγωνιζόμενη στην πόλη του Λουξεμβούργου η ομάδα του Πειραιά περιορίζεται στην τελευταία θέση του γκρουπ C με τρεις ήττες. Ο Απόστολος Αναγνωστόπουλος στηρίζεται και πάλι στις Τιμίνα, Τσεκούρα και Κιούφη.

Τις ίδιες ημέρες δοκιμάζει μία ακόμα πολύτιμη εμπειρία στο εξωτερικό η Λεμονιά Γκαϊντατζή και φτάνει σε νέα επιτυχία. Χάρη στη θετική πορεία της στο Euro Mini Champs προσκαλείται και συμμετέχει στο Masters Minimes, το καθιερωμένο τουρνουά με χαρακτήρα Τοπ 14 της Ευρώπης και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στις παγκορασίδες 11 ετών. Οι αγώνες διεξάγονται στο Blegny του Βελγίου. Η Γκαϊντατζή σημειώνει συνολικά 7 νίκες, χάνει μόνο από δύο Ρουμάνες και δείχνει ότι είναι από τις καλύτερες αθλήτριες της ηλικίας της στην Ευρώπη. Στον τελικό κάμπτεται στα 5 σετ από τη Ρουμάνα Μέι Ροσού. Να προστεθεί ότι αγωνίζεται χωρίς τον προπονητή της στον Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας, τον Γιάννη Σταύρου, ο οποίος για σοβαρό οικογενειακό λόγο αδυνατεί να ταξιδέψει.

Από τις 24 έως τις 28 Οκτωβρίου γίνεται στο πριγκιπάτο του Σαρμ Ελ Σεΐχ το τουρνουά νέων της Αιγύπτου και η Ελλάδα απολαμβάνει νέες διακρίσεις με δύο κορίτσια. Η νεάνιδα Ελισάβετ Τέρπου και η κορασίδα Μαλαματένια Παπαδημητρίου κατακτούν  το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό. Η Τέρπου είναι στη μικτή Τσεχίας-Ρωσίας-Ελλάδας. Η Παπαδημητρίου σχηματίζει με μία ακόμα αθλήτρια τη μικτή Ελλάδας-Αιγύπτου. Επίσης, η Παπαδημητρίου έρχεται 1η και στο διπλό κορασίδων με την Αιγύπτια Φαρίντα Μπανταγουάι, ενώ παίρνει και δύο χάλκινα μετάλλια στο απλό κορασίδων και στο διπλό νεανίδων με την Τέρπου. Στο κοουτσάρισμα είναι η προσωπική προπονήτρια των δύο αθλητριών Λάουρα Νικουλάε.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:

Στις πρώτες μέρες του μήνα διεξάγεται στην Μπρατισλάβα το όπεν παίδων-κορασίδων της Σλοβακίας. Η Μαλαματένια Παπαδημητρίου και η Δήμητρα Πετσίβα φτάνουν στις θέσεις 5-8 του ομαδικού. Στο κοουτσάρισμα των κοριτσιών είναι η Μαρία Στεργίου.

Από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου γίνεται στην πόλη Vällingby της Σουηδίας το καθιερωμένο Angby International και σημειώνουν επιτυχίες δύο Ελληνίδες αθλήτριες. Η 12χρονη Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη παίρνει το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των αθλητριών έως 13 ετών και χάλκινο στην κατηγορία έως 14 στην πρώτη εμφάνισή της σε διεθνές τουρνουά. Η Μαρία Χριστοφοράκη, που ζει, προπονείται και αγωνίζεται στη σκανδιναβική χώρα, κατακτά την 1η θέση στην κατηγορία των γυναικών.

Στις 4 Νοεμβρίου στο Σ.Ε.Φ. ο Γιώργος Σταματούρος του Ολυμπιακού και η Ελισάβετ Τέρπου του Γ.Α.Ο. Πειραιά αναδεικνύονται πρωταθλητές Ελλάδας στο απλό Νέων ανδρών και το απλό Νέων γυναικών αντίστοιχα για τη σεζόν 2018-2019. Η διοργάνωση επανεμφανίζεται στο καλεντάρι της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. έπειτα από αρκετά χρόνια. Ο Σταματούρος παίρνει τον τίτλο και στο διπλό με συμπαίκτη τον Στράτο Δαμιανή του Α.Σ. Πέρα Αθηνών. Στο διπλό Νέων γυναικών φτάνουν στην πρωτιά η Ιωάννα Γερασιμάτου από τα Ταταύλα και η Χρυσή Φωτιάδου από τις Σάρισες Φλώρινας.

Από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου φιλοξενείται στο Σομπάτελι το όπεν νέων και παίδων της Ουγγαρίας, που εντάσσεται στα Premium Events, δηλαδή στο δεύτερο επίπεδο δυναμικότητας της σειράς του World Junior Circuit. Στο ομαδικό η διάκριση έρχεται από τους παίδες Ιάκωβο Αϊβατίδη και Αλέξανδρο Μαδέση, οι οποίοι πλασάρονται στις θέσεις 5-8 έχοντας νικήσει και το 2ο φαβορί, τη μικτή Καναδά/Περού. Στην τεχνική καθοδήγηση είναι ο προπονητής του Ταύρου Αλέξης Αρσενιάδης. Στα ατομικά αγωνίσματα η Μαλαματένια Παπαδημητρίου μπαίνει στην 8άδα του διπλού κορασίδων με συμπαίκτρια την Κροάτισσα Χάνα Αράποβιτς. Στο απλό μένει στις «32», ενώ στο κυρίως ταμπλό του αγωνίσματος περνούν η νεάνιδα Ελισάβετ Τέρπου, η κορασίδα Χρυσή Φωτιάδου και ο παις Αϊβατίδης. Ο τελευταίος και ο Μαδέσης φτάνουν στις θέσεις 17-32 του διπλού παίδων. Τα κορίτσια κοουτσάρει η προπονήτρια της Αθηνάς Νέου Φαλήρου Λάουρα Νικουλάε.

Από τις 13 έως τις 18 Νοεμβρίου λαμβάνει χώρα στο Μινσκ το όπεν Challenge της Λευκορωσίας. Μετέχει ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης και κάνει θετικότατη πορεία, καθώς προκρίνεται στο κυρίως ταμπλό στους άνδρες και στους αθλητές Under 21. Στη συνέχεια μάλιστα, προχωρά στις θέσεις 17-32 των Νέων ανδρών στην τελευταία του διεθνή παρουσία στην κατηγορία.

Στις 20 Νοεμβρίου οι εθνικές μας ομάδες έχουν παράλληλη δράση για την 5η αγωνιστική των ομίλων στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2019. Το συγκρότημα των ανδρών συντρίβει τη Ρωσία στο Σ.Ε.Φ. με 3-0 και προκρίνεται για τα τελικά της Ναντ με την 1η θέση από το 6ο γκρουπ του επιπέδου Α. Αγωνίζεται με τον Παναγιώτη Γκιώνη, τον Γιάννη Σγουρόπουλο και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο. Η Ρωσία δεν παρατάσσει την πρώτη ομάδα της, αλλά κυρίως νεαρούς αθλητές. Η εθνική γυναικών χάνει εύκολα στο Γκίλιγχαμ από την Αγγλία με 3-0 για το 3ο γκρουπ του επιπέδου Β. Ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος στηρίζεται στις Κατερίνα Τόλιου, Γεωργία Ζαβιτσάνου και Κωνσταντίνα Παρίδη. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:

Στις 2 Δεκεμβρίου η I.T.T.F. ανακοινώνει την τελευταία παγκόσμια κατάταξη του χρόνου. Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει δύο θέσεις ψηλότερα, στην 46η, ενώ ο Γιάννης Σγουρόπουλος ολοκληρώνει στην πολύ τιμητική 4η θέση του Under 18 την παρουσία του στην εφηβική κατηγορία. Απίστευτη άνοδο 431 θέσεων σημειώνει ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης και μετακινείται στο νούμερο 513.

Στις 4 του μήνα η εθνική ομάδα των γυναικών νικά στο Σ.Ε.Φ. τη Νορβηγία με 3-1 και παίρνει την πρόκριση στο δεύτερο προκριματικό στάδιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2019. Κατακτά τη 2η προνομιούχο θέση στο 3ο γκρουπ του επιπέδου Β των προκριματικών. Δύο νίκες πετυχαίνει η Κατερίνα Τόλιου, μία η Γεωργία Ζαβιτσάνου, ενώ αγωνίζεται και η Μαρία Χριστοφοράκη.

Στις 5 Δεκεμβρίου, στο Μπέντιγκο της Αυστραλίας, ο Σγουρόπουλος αρχίζει τους αγώνες του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων, όπου μετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά. Έπειτα από καλές εμφανίσεις πλασάρεται στις θέσεις 9-16 τόσο στο απλό νέων, όσο και στο διπλό μικτό, πάντως και στα δύο αγωνίσματα (σ.σ. στο διπλό έχει συμπαίκτρια τη Σέρβα Σαμπίνα Σουργιάν) γνωρίζει οριακές ήττες και χάνει καλές ευκαιρίες να προχωρήσει τουλάχιστον στα προημιτελικά. Στο απλό κάμπτεται με 4-3 σετ από τον Κινέζο Σου Γινγκμπίν, δεχόμενος ανατροπή από 3-1. Στο διπλό μικτό το ελληνοσερβικό δίδυμο χάνει συνολικά πέντε ματς πόιντς και τελικά τον αγώνα με 3-2 σετ από τους Ρώσους Βλαντιμίρ Σιντορένκο/Μαρία Ταϊλάκοβα.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου και στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής του για τους κορυφαίους του ελληνικού αθλητισμού, οΠανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου τιμά τον τέως αρχηγό της εθνικής ομάδας Κώστα Παπαγεωργίου με αφορμή τη λήξη της σπουδαίας καριέρας του. Η εκδήλωση γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο δευτεραθλητής Ευρώπης του 2013 στο ομαδικό ανδρών και πολυνίκης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών βραβεύεται με το έπαθλο «Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους».

Τελευταία άρθρα από τον/την sportadmin

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree