Σπύρος Καπράλος: «Οι Έλληνες αθλητές κάνουν όλους τους Έλληνες υπερήφανους»

Ημερομηνία:  24 Ιανουαρίου 2020 Συγγραφέας: 
Κατηγορία:  Άλλα
Σπύρος Καπράλος: «Οι Έλληνες αθλητές κάνουν όλους τους Έλληνες υπερήφανους»

Λάμψη Ολυμπιακών Αγώνων είχε η Ετήσια Εκδήλωση Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Αμφιθέατρο της ΕΟΕ, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου, του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου της «Ελπίδας» Μαριάννας Βαρδινογιάννη και πολλών προσωπικοτήτων του αθλητικού, πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου.

"Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά, να σας έχουμε και πάλι κοντά μας, στην καθιερωμένη ετήσια γιορτή της ΕΟΕ.

Η νέα χρονιά που ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται για μια «διπλά» Ολυμπιακή χρονιά! Μόλις χθες έπεσε η αυλαία στη Λωζάννη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων όπου η Ελλάδα συμμετείχε με 12 αθλητές. Σε 182 ημέρες από σήμερα, ξεκινάει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκυο.

Οι Έλληνες αθλητές, όπως συμβαίνει ανελλιπώς από το 1896, θα ταξιδέψουν στο Τόκυο με στόχο, να κάνουν όλους τους Έλληνες υπερήφανους για μία ακόμη φορά, με την παρουσία τους και ας ευχηθούμε και με τις επιτυχίες τους. Ήδη 23 αθλητές έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ευελπιστώ ότι αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει σημαντικά μέσα στη χρονιά. Εκκρεμούν ακόμα οι ατομικές προκρίσεις σε πολλά αθλήματα αλλά και σε τρία ομαδικά, στο πόλο ανδρών και γυναικών καθώς και στο μπάσκετ, στα οποία ευχόμαστε να πάρουμε την πρόκριση.
Σήμερα λοιπόν, θα βραβεύσουμε τους σπουδαίους πρωταγωνιστές μας. Όσους δηλαδή αθλητές εξασφάλισαν εντός του 2019 την πρόκριση για το Τόκυο, καθώς κι όσους κατέκτησαν μετάλλια στη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή διοργάνωση, τους Δεύτερους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που έγιναν το καλοκαίρι στο Μινσκ. Επειδή πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε αγώνες ή σε προετοιμασία στο εξωτερικό, θα ήθελα να τους επιβραβεύσουμε με το ζεστό μας χειροκρότημα ακόμα κι αν λείπουν.
Το γεγονός ότι το περασμένο έτος κατακτήσαμε 90 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις αποδεικνύει ότι, παρά τις πολλές δυσκολίες, ο ελληνικός αθλητισμός συνεχίζει να προβάλλει τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για πρώτη φορά, αποφάσισε να επιχορηγήσει με το ποσόν των 10.000 ευρώ κάθε αθλητή που εξασφαλίζει την πρόκριση για το Τόκυο. Είναι χρήματα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς τα έχουμε εξασφαλίσει από χορηγίες και άλλους πόρους και είμαι σίγουρος ότι θα ενισχύσουν την προσπάθεια των αθλητών μας.

Το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο» γνωρίζει μεγάλη επιτυχία καθώς είναι πολλές οι εταιρείες, οι φορείς αλλά και οι ιδιώτες που το στηρίζουν, μερικοί από αυτούς δε, επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Τιμώντας λοιπόν όλους αυτούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και αυτούς που μας ενισχύουν και μας υποστηρίζουν, θα βραβεύσουμε σήμερα τους τρεις μεγαλύτερους χορηγούς μας. Την ασφαλιστική εταιρεία NN που είναι χρυσός χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ασφαλίζει όλες τις αποστολές στο εξωτερικό. Την ΤΟΥΟΤΑ που είναι χρυσός χορηγός της ΕΟΕ αλλά και της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για το Τόκυο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χρυσό χορηγό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που έχει αναλάβει όλα τα έξοδα προετοιμασίας της Ελληνικής Ομάδας Κωπηλασίας, αλλά και τις 2 αθλήτριες της Ιστιοπλοΐας, Μπόζη και Κλωναρίδου που έχουν ήδη προκριθεί για το Τόκυο, τα δύο τελευταία χρόνια.

Έχοντας μπει λοιπόν στην τελική ευθεία για το Τόκυο, τολμώ να απευθύνω νέο κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα και να στηρίξει τους αθλητές μας. Υπάρχουν ακόμα αρκετά παιδιά που δεν έχουν τη βοήθεια που τους αξίζει. Πιστεύω ότι με την παρουσία τους στην ιαπωνική πρωτεύουσα, θα δικαιώσουν όσους τους στηρίξουν και συντελέσουν στην πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής, που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Το 2019 ήταν μια σημαντική χρονιά και για μένα προσωπικά αλλά πρωτίστως για την Ελλάδα. Η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει και πάλι μέλος στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο της Λωζάνης, εξελέγην μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Είναι μία ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι, στο πρόσωπό μου η Ελλάδα είναι που τιμάται. Η δέσμευση που έκανα εκείνη την ημέρα είναι ότι, θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες τις δυνάμεις μου, για την ανάπτυξη του Ολυμπισμού και τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μόνο γεγονός στον πλανήτη που φέρνει κοντά ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε μια ειρηνική συμβίωση των αθλητών από 206 χώρες. Προωθούν την ισότητα των δύο φύλων, μακριά από κάθε είδους διακρίσεις, με μηδενική ανοχή στο ντόπιγκ και προστασία των καθαρών αθλητών. Η ΔΟΕ εξασφαλίζει μεγάλα κονδύλια κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες, το 90% των οποίων, συνολικά δηλαδή περίπου 5 δις ανά τετραετία, μοιράζεται στις παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες και τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, με στόχο οι αθλητές να είναι το κέντρο και η καρδιά του Ολυμπιακού κινήματος.

Στη Λωζάνη, εκτός από την εκλογή μου, η εμπιστοσύνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προς την Ελλάδα εκφράστηκε και με την επιλογή της Αθήνας, για τη διοργάνωση της Συνόδου του 2021. Μία ιδιαίτερη στιγμή για το Ολυμπιακό κίνημα, καθώς σε αυτή τη Σύνοδο θα γίνει και η εκλογή του Προέδρου της ΔΟΕ. Επίσης, όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα ταξιδέψουν στην Αρχαία Ολυμπία για να γνωρίσουν από κοντά τον ιστορικό τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Μάλιστα οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία θα είναι τότε πλήρως ανακαινισμένες καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πριν λίγο καιρό ενέκρινε το κονδύλι των 14 εκατομμυρίων ευρώ για τη ριζική ανακαίνισή τους. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να συνεχίσει η ΔΟΑ το έργο της, ως ο μορφωτικός και πνευματικός φάρος της παγκόσμιας Ολυμπιακής οικογένειας.

Στο τέλος του 2021 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα κι ένα ακόμα σπουδαίο γεγονός. Η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου από την Ευρώπη για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη χώρα μας. Με μεγάλη χαρά θα περιμένουμε λοιπόν τους εκπροσώπους των 50 ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών για να συζητήσουμε τα ζητήματα σχετικά με τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό στην Ευρώπη, σε μία άκρως συμβολική χρονιά καθώς θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα πορευτεί προς αυτές τις σπουδαίες διοργανώσεις, τη νέα δεκαετία που ξεκίνησε, με νέο καταστατικό καθώς η Πολιτεία έκανε νόμο του κράτους την αλλαγή της μορφής της από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, όχι μόνο δικού μας αλλά και της ΔΟΕ, καθώς πλέον η ΕΟΕ έχει τη δυνατότητα να είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη και περισσότερο αποτελεσματική στη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων, με απόλυτη διαφάνεια, αφού θα ελέγχεται από μία από τις 4 μεγάλες διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες και ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει τις καινοτομίες που εκφράζουν τις σύγχρονες τάσεις του αθλητισμού.

Επίσης χαιρόμαστε επειδή με τις αλλαγές του καταστατικού, ικανοποιείται και η νέα τάση για συμμετοχή των αθλητών, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Στη μελλοντική διοίκηση της ΕΟΕ θα υπάρχουν τρεις αθλητές, δύο που θα ψηφίζονται από τους ίδιους τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ένας από τους Έλληνες Olympians. Και οι τρεις θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλα τα όργανα της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο δε Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών θα μετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΕ.

Και μπορεί να σας ευχαριστούμε κύριε Αυγενάκη για την αλλαγή του καταστατικού, αλλά από την άλλη διαφωνούμε, σχετικά με την αναδρομικότητα στις θητείες των παραγόντων του αθλητισμού, χωρίς να διαφωνούμε στην ανάγκη ανανέωσης και εισόδου στον αθλητισμού νέων ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες και επιστημονική κατάρτιση.

Πιστεύουμε λοιπόν αγαπητέ Υπουργέ, ότι ποτέ δεν είναι αργά για δεύτερες σκέψεις και για την υιοθέτηση ενός μεταβατικού μοντέλου, που θα φέρει και νέα πρόσωπα, αλλά δεν θα στερήσει από τις Ομοσπονδίες, τη γνώση, την εμπειρία και την επιτυχία των εκλεγμένων παραγόντων που στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ήταν εδώ και στήριξαν το οικοδόμημα του Ελληνικού Αθλητισμού.
Ακόμα, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας, οι Διοικήσεις των Σταδίων που έχετε τοποθετήσει, αλλά και εσείς προσωπικά, να επικεντρωθείτε στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με την απαράδεκτη κατάσταση των Σταδίων και των προπονητικών χώρων. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την Πολιτεία ότι ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, η έλλειψη συντήρησης και η κακή κατάσταση των προπονητηρίων δεν μπορούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, να καλύψουν τις ανάγκες των αθλητών και των αθλημάτων, ειδικά σε αυτή την Ολυμπιακή χρονιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ Αυγενάκη για τη θετική ανταπόκρισή του σε ένα χρόνιο αίτημα του αθλητισμού, που ήταν η μείωση του φόρου εισοδήματος για τα πρόσωπα που προβαίνουν σε δωρεές στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Ένα μέτρο που ελπίζω θα βοηθήσει να έρθουν ξανά χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να ενισχύσει την ανάπτυξη του. Το ίδιο θετικά εκφραζόμαστε κύριε Υπουργέ για τη νομοθετική ρύθμιση που φέρατε για την αξιοποίηση των Ελλήνων Ολυμπιονικών στον αθλητισμό.

Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αισθανόμαστε υπερήφανοι που έχουμε σχεδόν καταφέρει την οικονομική ανεξαρτησία της. Το κράτος μας χρηματοδοτεί ετησίως συνολικά με 1 εκατομμύριο ευρώ, από τα περίπου €5 εκατομμύρια που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός μας. Για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε αλλά και να βοηθούμε τις Ομοσπονδίες και κυρίως τους αθλητές, εκμεταλλευόμαστε στο μέγιστο τα κονδύλια από τη ΔΟΕ και τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές, έχουμε φτιάξει χορηγικά προγράμματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και βέβαια αξιοποιούμε την περιουσία μας, εκτός από αυτήν που μας έχει αφαιρέσει το κράτος με νόμους και αναφέρομαι ειδικότερα στο ΟΑΚΑ και στο Στάδιο Καραϊσκάκης. Κάποια μέρα τα δικαστήρια ή η ιστορία θα μας δικαιώσουν.

Εμείς λοιπόν, σαν Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αξιοποιούμε την περιουσία μας με αιχμή του δόρατος την εκμετάλλευση του Παναθηναϊκού Σταδίου. Τη χρονιά που πέρασε, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Περισσότερα από 325.000 άτομα επισκέφθηκαν το Καλλιμάρμαρο με εισιτήριο, γεγονός που απέφερε σημαντικά έσοδα στην ΕΟΕ. Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, είναι η επανέναρξη στο Στάδιο, του προγράμματος «Αγαπώ τον αθλητισμό - Kids’ Athletics» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είχε διακοπεί με απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Ευτυχώς η Υπουργός, κα Κεραμέως, αλλά και η Υφυπουργός, κα Ζαχαράκη, υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη το Kids’ Athletics και το στηρίζουν ξανά, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων να συνεχίζουν να επισκέπτονται το Παναθηναϊκό Στάδιο, να μαθαίνουν την ιστορία του, αλλά και να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους σε αθλήματα του στίβου, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στις δύο κυρίες του Υπουργείου Παιδείας καθώς και στα Ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος και Παύλος και Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου που το στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, θερμές ευχαριστίες αξίζουν ακόμη στους Ολυμπιονίκες και τους αθλητές, καθώς και στο ΑΣΑΕΔ που μας τους διαθέτει και που καθημερινά μεταλαμπαδεύουν τις αξίες του Ολυμπισμού στη νέα γενιά.

Απόψε θα βραβεύσουμε την κα Ιγνατίου και τον κ. Ανδρεάδη για την προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό και τον Ολυμπισμό με το κορυφαίο βραβείο της ΕΟΕ «Δημήτριος Βικέλας», το οποίο καθιερώθηκε πριν από 2 χρόνια.
Η ‘Άρτεμις Ιγναντίου, είναι η Χορογράφος των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2008 και εκείνη που επιλέγει, εμπνέει και συντονίζει τις Ιέρειες οι οποίες προσφέρουν εθελοντικά και με αυταπάρνηση πολλές ώρες από την προσωπική τους ζωή

Ο Γιώργος Ανδρεάδης, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πολλά χρόνια, αθλητής με δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως άνθρωπος που βοηθά ανιδιοτελώς μία ολόκληρη ζωή, την ελληνική ιστιοπλοΐα αλλά και τον Ολυμπισμό.

Εκ μέρους της ΔΟΕ θα παραδώσουμε το βραβείο «Αθλητισμός και Βιώσιμη Αρχιτεκτονική» για το 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όπως όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για ένα κτίριο που αποτελεί πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε τρία επίπεδα, αυτό της κατασκευής, της λειτουργίας αλλά και του αποτυπώματος στο τοπικό οικοσύστημα. Η βιωσιμότητα και η αγάπη για το περιβάλλον αποτελούν πλέον βασικό πυλώνα του Ολυμπισμού. Τρανή απόδειξη τα νέα, εντυπωσιακά, με σεβασμό προς το περιβάλλον γραφεία της ΔΟΕ στη Λωζάννη, και η προσπάθεια της ΔΟΕ για μέγιστη αξιοποίηση των ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων σε κάθε νέα Ολυμπιακή διοργάνωση, καθώς και τη χρήση προσωρινών εγκαταστάσεων.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα εδώ. Εύχομαι μια καλή και δημιουργική Χρονιά, με υγεία, αισιοδοξία και επιτυχίες στους αθλητές μας, κυρίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Και βέβαια δεν θα ήθελα να παραλείψω να σας καλέσω στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να παραδώσουμε στους φίλους Ιάπωνες, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Φλόγα.

Και μια που μιλάμε για τη Φλόγα και τη λαμπαδηδρομία, αργότερα που θα κόψουμε ην πίτα μας, ο πρώτος που θα βρει και θα μου παραδώσει το φλουρί, θα κερδίσει το δικαίωμα να γίνει λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Καλή Τύχη σε όλους και Καλή Ολυμπιακή Χρονιά!" ήταν τα λόγια του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου στην Ετήσια Τελετή Βραβεύσεων της ΕΟΕ. 

Social Media

 Facebook

 Twitter

 Youtube

 Instagram

Web Stories

Ηλεκτρονικό περιοδικό για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλητισμού. Μια ευρεία πλατφόρμα επικοινωνίας αθλητών, ομοσπονδιών και εραστών του ερασιτεχνικού αθλητισμού και όχι μόνο.

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree